Még mindig sokan vannak Magyarországon, akik nem rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK).

Az EEK-val az Európai Unió bármely tagállamában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmenetileg tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe.

Cikkünkben tájékoztatást adunk a EEK-val kapcsolatos fontosabb tudnivalókról, különös tekintettel arra, hogy akár a nyaralásunk alatt bekövetkezett baleset esetén is hasznos lehet a kártya használata.

Magyarországon mind a biztosítottak (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §), mind az egészségügyi szolgáltatásra jogosult – 2019. évi CXXII. törvény 22. §-ában foglalt – személyek kérhetik az EEK kiállítását.

Az EEK-val orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe. Orvosilag szükséges ellátás általánosságban azt jelenti, hogy a kezelőorvos bírálja el, hogy az EEK birtokosa kaphat-e orvosi ellátást. Azaz a vizsgálat során az orvos figyelembe veszi egyrészt a beteg állapotát, másrészt azt, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok alapján ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem. Erre tekintettel az orvosilag szükséges ellátás a vizsgálatot végző orvos döntésén múlik azzal, hogy mindenképpen orvosilag szükséges ellátásnak minősül a sürgősségi ellátás – beleértve a szülést is –, a dialízis-kezelés, az oxigénterápia.

Megjegyzés: Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az EEK nem jogosítja fel a birtokosát arra, hogy előre tervezett külföldi gyógykezelést – beleértve a tervezett szülést is – vegyen igénybe a kártyával.

dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Hirmagazin.eu