Ezt mindenképpen meg kell majd nézned, ha teheted, és juttasd el minél több emberhez! Vasárnap érdemes lesz felnézni az égre, mert nem akárminek lehetünk majd szemtanúi.

Kép: Letenye Média

Ekkorra várható ugyanis egy elképesztően látványos égi jelenség teljes kicsúcsosodása, mely ideális lehet a kíváncsiskodóknak, szerelmeseknek is.

Vasárnap hajnalban várható a gyakorisági csúcsa a Lyridák-meteorrajnak, ami nagyjából április 28-ig okoz majd felvillanásokat az éjszakai égbolton.

Lyridák-meteorrajt már az ókorban is ismerték, kínai csillagászok feljegyzései i.e. 687-ben tesznek róluk említést. A Thatcher-üstökös törmelékéből létrejött raj magja körülbelül 60 évente halad át a Föld légkörén, ilyenkor a meteoraktivitás több száz is lehet óránként.

20 év múlva várható majd egy ilyen is, így sokan meg fogják még azt is érni!

Az előrejelzések szerint óránként 10-20 meteort is láthat, aki fényszennyezéstől távol figyeli a tavaszi csillagos eget.

Ez nem számít különösen soknak, de a nyári hullócsillagszezon indításaként érdemes lehet pár takaróval, hálózsákkal fölszerelkezve kifeküdni egy városoktól messzi eső rétre.

Az időjárás-előrejelzés szerint a vasárnap éjjel várható derült idő kedvez majd a meteorszpottingnak.

A Hold is még épp csak növekvő fázisban van, úgyhogy fénye nem lesz annyira erős, hogy zavarná a megfigyelést, ráadásul nem sokkal hajnal egy előtt le is bukik a horizont alá.

A National Geographic cikke szerint éjfél körül érdemes kimenni terepre, és bár óránként csak átlag 15 közepesen gyors sebességű meteor várható, ezek közt előfordulhat több, igen fényes, zöldes színű tűzgömb is.

Forrás: avilagtitkai.com

Képek: Letenye MédiaEsti újság