A 2024 JZ aszteroida mérete a gízai nagy piramishoz hasonlítható 120 méteres átmérőjével. Az égitest 90 ezer km/h-s sebességgel közlekedik.

Azonban semmi ok az aggodalomra, nem kell az atombunkerek felé venni az irányt, ugyanis az aszteroida biztonságos távolságban, 4,2 millió kilométerre fog elhaladni a Föld mellett – írja az Origo. Hozzáteszik, ez emberi léptékkel távolinak hangzik, de a NASA még mindig „földközeli objektumnak”, NEO-nak minősíti az űrutazót.

A NEO-k olyan üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Földhöz közel kerüljenek. NEO-nak számít minden olyan aszteroida, ami a Naptól számítva 194 millió kilométeren belülre, és így a Földtől számítva 45 millió kilométeren belülre kerül

– írja az amerikai űrügynökség.

gniiytkbsaehegt
Twitter

Edward Bloomer, a Royal Greenwich Observatory vezető csillagásza a MailOnline-nak elmondta: „A mai esemény egyáltalán nem aggasztó, ez nem az a fajta dolog, ami miatt aggódnunk kellene.”

Akkor minősül egy aszteroida „potenciálisan veszélyesnek”, ha a Földtől 0,05 csillagászati egységen, azaz 7,48 millió kilométeren belülre kerül, és átmérője meghaladja a 140 métert. Mi több, ma este egy másik aszteroida is elhalad majd bolygónk mellett: a 2024 JT3 nevű, kis méretű objektum mindössze 19 300 kilométer távolságban lesz.

Forrás

Hirmagazin.eu