Gila Gamliel likudos izraeli miniszter a technológiért, illetve a titkosszolgálatok felügyeletéért felelős portfóliókat birtokolja. A CPAC Hungary vendégeként október 7-ről, a magyar túszokról, az iráni atomfegyverről és az izraeli-magyar barátságról beszélt lapunknak. Interjú:

Hogyan látja, október 7-e után mennyire támogatják Izraelt a világban?

Kezdetben mindenki megdöbbent, amikor hallott a nők megerőszakolásáról, a fiatalok véletlenszerű meggyilkolásáról, akik csak bulizni mentek az ünnepek alatt. És lehetetlen volt elképzelni, hogy mit tettek ezek a szörnyetegek azon a napon. Öt magyar túsz volt az elején, hárman hazajutottak, sajnos egyet ott meggyilkoltak, egy másik még él. Mindent megteszünk, hogy visszahozzuk őket. És ennek ellenére az ENSZ még mindig nem ismeri el, hogy a Hamász terrorszervezet. Annak ellenére, ahogyan viselkednek, amit zsidó emberekkel tettek, még mindig legitim szervezetként kezelik őket. 

De a saját népüket is bántják, gyerekeket használnak az iskolákban emberi pajzsként.

Mindezt rengeteg nyugati támogatásból tették…

Elfogadták a sok pénzt Európából, és alagutakra és rakétákra használták Izrael ellen. Mi megnyitottuk előttük az ajtót, megengedtük, hogy a munkásaik bejöjjenek a városainkba, de sajnos október 7-e után láttuk, hogy ez hova vezetett. Irántól kapták a pénzt, a fegyvereket, a támogatást a Hamász, a Hezbollah, a Houthik és számos szíriai és iraki csoport számára. Azt akarják tenni ezeken a helyeken, amit Iránban tettek. Hazudnak és azt mondják: nem vesszük át az állam irányítását. De aztán elindítják a radikális iszlám forradalmat, ahogyan Iránban tették. Elnyomják a nőket, még fiatal nőket is megölnek, mert nem viselnek hidzsábot. Megmérgezik a fiatalok elméjét az iskolákban, azt mondják nekik, hogy Izrael az ellenség, és hogy Izraelt el kell pusztítani. 

Izrael emlékezteti őket a Biblia minden igazságára, ezért Izraelt meg akarják semmisíteni. 

De mindenekelőtt a Hamasszal kell foglalkoznunk, és vissza kell hoznunk a túszokat.

Gondolja, hogy vissza tudja hozni a még mindig Gázában lévő túszokat?

Mindent megteszünk, hogy minél hamarabb visszahozzuk őket. Mélyen bízunk a hadseregben, és olyan helyzetet kell teremtenünk, hogy ne legyen más választásuk. Bemegyünk a területre, teljesen megsemmisítjük a Hamász képességét, hogy ártani tudjon nekünk, és minden követ felforgatunk, hogy megtaláljuk a többi túszt. Sajnos már régóta ott vannak. Egy kezemen meg tudom számolni azokat az országokat, amelyek még mindig támogatnak minket. Nem értik, hogy a Hamász egy terrorszervezet.

 De Magyarország közéjük tartozik, Orbán Viktor kiáll Izrael mellett. 

Én pedig innovációs, tudományos és technológiai miniszterként azért vagyok itt, hogy a tudás, az innováció, a tudomány és a világűr területén tovább erősödjön a kapcsolatunk. Magyarország egy barát. Össze kell állnunk, hogy ezekkel a szörnyetegekkel szemben fel tudjunk lépni.

Irán fog tudni atombombát készíteni?

Nos,

Izrael soha, de soha nem fogja megengedni, hogy Irán hozzájusson ehhez a fegyverhez.

Irán most arra összpontosít, hogy Izraelnek ártson?

Úgy gondolom, hogy Irán, amikor látta, hogyan reagált a világ október 7-e után, azt gondolta, hogy talán most már léphet. Szerintem meglepte őket, hogy az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és az arab államokkal együttműködve, együttesen megállítjuk őket. Egy nap mindenki fel fogja nyitni a szemét, hogy meg kell állítani őket, és akkor jobb lesz nekünk.

Úgy gondolja, hogy valamilyen mértékben Irán állt október hetedike mögött? Van erre valamilyen bizonyíték?

Persze. Ők adták a pénzt, a fegyvereket, ők képezték ki őket. Lehet, hogy nem tudták pontosan a napot, de ők voltak a mesterelmék mögötte.

Mi következik a Hamász legyőzése után? Mi fog történni Gázában? És mi fog történni a libanoni Hezbollahhal?

Mondjuk így: Izrael nem fogja hagyni, hogy így menjen tovább. Elpusztítottuk a Hamász képességeit, nem csak a hadseregüket, hanem azt is, hogy ők a terület kormányzói legyenek. 

El fogunk bánni minden terroristával, bárhol is vannak, megvan a fotójuk, tudjuk a nevüket, 

és nem engedjük, hogy szabadok legyenek. És segíteni fogjuk Izrael népét. Még mindig százezer zsidó menekült van Izraelben a Hezbollah fenyegetése és a délen történtek miatt.

Mit gondol Orbán Viktorról?

Azt gondolom, hogy erős vezető. Nagyra értékelem, amit tesz. Magyarországot visszahozta a történelem színpadára.

Sok külföldi vezetővel beszéltem itt, mindannyian azt mondták, hogy Orbán egy példa számukra.

 Megvédi Magyarország polgárait, ez látszik rajta. A Bibliában az áll, hogy Isten megáldja azokat, akik megáldják Izraelt. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor áldott. 

Forrás

Hirmagazin.eu