Évről évre probléma az építési területekre beköltőző partifecskék védelme, ezért körültekintő munkavégzésre és megelőzésre figyelmezteti a beruházókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).


A megelőzés olcsó és egyszerű

A szervezet hétfői közleménye szerint sok éve jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal Magyarországra visszatérő partifecskék épületalapokba, és építési földhányásokba költöznek be. Emiatt hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy különben az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja.

Az egyesület a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszert, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.   

A fent leírt esetek április második felétől a nyár elejéig könnyen előfordulhatnak. Ilyenkor

  • a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába,
  • friss, vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába,
  • kábelaknákba és -árkokba

több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.


A nemzeti parkok segítenek a terület bevizsgálásában

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással érdektelenné teszik a partifecskék számára. A kockázat megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Az MME a két sárfészket építő település faj, a füsti és a molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is.

A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, valamint ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

A fecske- és gyurgyalagfészkek adatait továbbá folyamatosan lehet rögzíteni a Fecskeles okostelefonos alkalmazásban.

Forrás

Hirmagazin.eu