Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Savaria filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók. A díjkiosztó gálán Molnár Piroska és Koltay Gábor életműdíjat kapott.

Molnár Piroska, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze

Molnár Piroska, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze Fotó: Cseh Gábor

2024-ben a Savaria Filmakadémia Egyesület a 11. Savaria Filmszemle alkalmából Életműdíjakat adományozott Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésznek, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett magyar színésznőnek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, színigazgatónak, érdemes művésznek. Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke ismertette: idén három kategóriában, fotó- és filmművészet, színházművészet, valamint irodalom kategóriákban várták a pályaműveket.

Molnár Piroska mellett Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező részesült az elismerésben.
Molnár Piroska mellett Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező részesült az elismerésben. Fotó: Vajda János

A Savaria filmszemle meghirdetett kategóriái között színházművészet kategóriában a Felvonásokon át az idő címmel a Pál Melinda, Demeter Levente és Jakab Endre alkotta csapat által készített film bizonyult a legjobbnak.

A dokumentumfilmek között fotó- és filmművészet kategóriában az Esterházy János életét és örökségét bemutató film, a fikciós alkategóriában pedig Chilton Flóra és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület alkotása kapta az első díjat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által meghirdetett Mire jó az on-line tér! Az új digitális jövő! Veszélyek az on-line médiában kategóriában díjat kapott Szabó Zoltán Bendegúz, Peresztegi Hanna és Fonyó Ábel.

A Pannon Business Network Kft. és a Savaria Filmakadémia Egyesület által meghirdetett Egy életnyi tapasztalat kategóriában több különdíj mellett az első helyezést A látogató című, Balog Gábor jegyezte alkotás nyerte el.

A diákfilm kategória legjobbja Farkas Bianka Szelekció című filmje, míg az irodalmi kategória győztese a Böll közlegény megmentése című filmalkotás, melyet Szederkényi Olga készített.

A Schmidt Éva-díjat idén Sipos István kapta a Csoóri Sándor világa című filmjéért. A filmakadémia ezt a díjat a magyarság sorsát megjelenítő legjobb alkotásért ítéli oda minden évben.

Forrás

Hirmagazin.eu