Badacsonytördemic—Szigliget —Remeteként, visszahúzódva tengeti napjait egy Balaton-parti kis házban Szeremley Huba (79), aki bűnszövetségben, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás miatt ül a vádlottak padján.

Az egykori sztárborász 20 milliárd forintos vagyonával valaha az ország egyik leggazdagabb embere volt. Badacsonytördemici házát elárverezték, most Szigligeten egy apró „mézeskalács házikóban” lakik. Úgy él, mint egy remete: még az utcára sem lép ki, a környékbeli porták lakóinak pedig fogalma sincs, ki a szomszédjuk.

Hogy találtál meg, honnan tudod, hogy itt lakom? – kérdezte Huba, miközben bekísért minket az otthonába. A bejárattal szemben barátságos búbos kemence ontja a meleget, az asztal sarkán papírzacskóban gyógyszerek, mellette paradicsomlé, kenyér, teavaj – a reggeli nyomai. A tévében valami bűnügyi műsor megy éppen, a házigazda egy pillanatra sem néz oda. Az egykori üzletember sokat fogyott, arca beesett, a hangja is gyenge még.

– Nem hiányzik az üzlet, elég volt belőle. A negyedik agyvérzésen vagyok túl, örülök, hogy élek – mondta a Blikknek az egykori sztárborász. – Már jobban vagyok, pedig orvoshoz sem járok. Néhány barátom maradt csak, aki nem hagyott magamra. A többit inkább hagyjuk… Hogy mit várok a bírósági tárgyalás végén? Azt, hogy kimondják, ártatlan vagyok. Mi másban reménykednék, hiszen visszaéltek a nevemmel. De erről nem nyilatkozom.

A badacsonytördemici házát elárverezték, Szeremley ugyan nem ment messze a Balatontól, de ez az otthon már a múlté / Fotó: RAS Archívum

Tény: az egykori sztárborásznak ráment az egészsége, hogy bíróság elé citálták. A vád szerint 13 társával 200 millió forintot csaltak ki gyanútlan áldozataiktól. A károsultak között akad olyan, aki 36 millió, más 24 millió forintját siratja. Volt idő, amikor Szeremley Hubát naponta húsz becsapott ember fenyegette sms-ben. A következő tárgyalás egy hét múlva lesz a Kecskeméti Járásbíróságon. Azonban Szeremley biztos nem lesz ott. Ennek oka, hogy beszéde akadozó, ezért írásban tett vallomást, és hasonlóképp kell válaszolnia a bíróság, a tanúk kérdésére is.

10 évet kaphat a borász

Akár 10 év börtönbüntetésre számíthat Szeremley Huba, ha a bíróság bűnszövetségben, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás miatt bűnösnek találja. Enyhítő körülmény lehet a férfi idős kora és a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú idő. Ráadásul a minap új bírót rendeltek ki az ügyben, ami miatt jelentősen tolódik az ítélethirdetés időpontja.

blikk, Hirmagazin.eu