A május 29-én hajóbaleset miatt a Dunán elsüllyedt Hableány roncsához megérkezett már a Clark Ádám hajódaru. A hajót ipari búvárok készítik fel a kiemelésre.

Az Euronews interjút készített a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület vezetőjével. Az egyesület búvárai voltak az elsők, akik a roncshoz lemerültek.

Szathmári Zsolt elmondta, a törvények szerint ilyen sodrás mellett ipari búvár sem dolgozhatna, de ők civil mentőbúvárként átvállalták a felelősséget, hogy legalább információval próbáljanak segíteni. Minden nap lemerültek, a holttestek kiemelésével is foglalkoztak, és arról szereztek információkat, hogy később az ipari búvárok hogyan tudják majd megkezdeni a kiemelést. Azt mondta, amióta ezen a területen dolgozik, 30 éve nem találkozott ilyen szervezettséggel.

A mentőbúvárokat érő hatásokról így beszélt:

„Aki nem fél, az őrült, avagy hazudik. Mindenki fél természetesen. De a búvároknak, főleg a mentésben részt vevőknek nem az a pszichikai terhelés igazából, hogy egy tetemet megfogunk és kihúzzuk a felszínre, hanem az a nehéz feladat, amikor kijövünk a vízből, majd látjuk a hozzátartozók érzelmeit.”

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/Lakatos Péter