Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt ma a parlament. Ráadásul a kormánypárti – KDNP-s – javaslattal ezúttal mindenki egyetértett, tehát amikor majd a szavazásra kerül a sor, az eredmény biztos: a jövőben a 18 év alattiak nem vehetnek majd energiaitalokat.

Már biztos: betiltják a 18 év alattiaknak az energiaitalt – A parlamentben ma egyetértett az ellenzék a kormánypártokkal

tegnap 21:48

Blikk-összeállításMegosztásKüldés MessengerenKüldés e-mailben

Kivételesen mindenki egyetértett / Illusztráció: Zsolnai Péter

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt ma a parlament. Ráadásul a kormánypárti – KDNP-s – javaslattal ezúttal mindenki egyetértett, tehát amikor majd a szavazásra kerül a sor, az eredmény biztos: a jövőben a 18 év alattiak nem vehetnek majd energiaitalokat.

ADVERTISING

https://68b8ba708e8de51c4253c867753b58b8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Ezeket látta már?Bezárás

Nacsa Lőrinc (KDNP) az előterjesztők nevében közölte: javaslatuk szerint a tizennyolc évesnél fiatalabbaknak tilos lenne energiaitalt eladni. Ehhez módosulna a fogyasztóvédelmi törvény, így az ilyen italok abba a kategóriába kerülnének, amelyben például az alkohol vagy a szexuális tartalmú termékek vannak.

A javaslatot azzal indokolta: növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya, a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket. Hozzátette: az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

Jelezte azt is: számos uniós és magyar orvosi tanulmány mutatta ki, hogy a fejlődő szervezetre káros a túlzott koffein- és cukorbevitel. Megjegyezte: az energiaital szövetség is megerősítette azt a kutatási eredményt, amely szerint a gyermekeknek nem ajánlott koffeint fogyasztani.

Arra is kitért: a javaslat benyújtása előtt egyeztettek civil- és orvosszakmai szervezetekkel, tanárokkal, szülőkkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban több országban is fogadtak el hasonló jogszabályt.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára közölte: a kormány számára elsődleges a gyermekek egészsége, ennek érdekében vezette be korábban a mindennapos testnevelést és a reformmenzát az iskolákban, valamint az úgynevezett csipszadót is.

Hangsúlyozta: a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalok fogyasztását, szinte üdítőitalként tekintenek a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint, így a fiatalok könnyen addiktívvá válhatnak.

Számos orvosi szervezet hívta fel a figyelmet az energiaitalok fiatalokra gyakorolt káros hatásaira – hangsúlyozta.

Jelezte, a Belügyminisztériumban is volt egyeztetés családokat és szülőket képviselő szervezetekkel az ügyben, de a gyártói érdekképviseletek is több programot indítottak már, hogy a fiatalok ne üdítőként fogyasszák ezeket az italokat.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőIzrael megölte a Hamász vezetőjének három fiát és három unokáját
KövetkezőLuc Besson: Kurszk – videó (18+)
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.