A Layher Kft. által Tiszaújvárosban megrendezett selejtezőn dőlt el, hogy melyik csapat képviseli Magyarországot a szakma közelgő világeseményén.

A hazai állványozószakma figyelme április végén a Layher tiszaújvárosi telephelyére szegeződött. Itt mérték össze tudásukat, erejüket az öt állványozóból és egy munkairányítóból álló csapatok, hogy közülük a legjobb képviselje a magyar színeket a május végi litvániai világbajnokságon.

Fotó: Layher

 

Az állványozószakma kiválóságai találkoznak és mérkőznek meg Vilniusban

A ScaffChamp világdöntőt 2019 óta rendezik meg, rendszerint Vilniusban. Az Állványozók Világbajnokságát, a Balti Állványozási Szövetség (Baltic Scaffolders Assosiation – BSA) hívta életre. A nonprofit szervezet 2016-ban azzal a céllal alakult, hogy összefogja az állványzatokat gyártó, bérlő és értékesítő vállalatokat, valamint az állványozó szakembereket.
A BSA törekszik arra, hogy a szakág képviselőit magas színvonalú képzésekkel segítse az állványok biztonságos használatában, tájékoztassa őket a technológiai újításokról, továbbá konzultációs lehetőségeket is teremt az egyesület tagjai számára műszaki kérdésekről.

 

A Layher versenyt szervezett a világbajnoki kvóta megszerzéséért

Magyarországon a piacvezető Layher Kft. a BSA-hoz hasonlóan, hogy támogassa és elismerje az állványozók szakértelmét, megszervezte és megrendezte a ScaffChamp tiszaújvárosi selejtezőjét. Itt eldőlt az is, hogy melyik csapat képviseli majd Magyarországot a világeseményen.
A verseny közel száz részvevőt és lelkes közönséget vonzott. 

A tiszaújvárosi selejtezőn a versenyzőknek egy erre az alkalomra, speciálisan tervezett Layher Allround állványrendszert kellett a lehető leggyorsabban felépíteni, majd lebontani a biztonsági előírások betartásával.

A sikerhez nemcsak szakértelem, állóképesség, gyorsaság kellett, hanem kiváló csapatdinamika is, hogy az öt állványozó és az irányító összehangoltan és precízen teljesítse a feladatot. A csapatok óriási versenyt vívtak nemcsak egymással, hanem az idővel is.

A szabályok szerint az építésre és a bontásra összesen 120 perc állt rendelkezésre. Ha a feladat teljesítése során hiba csúszott a kivitelezésbe, akkor azt a bírók büntetőpercek kiszabásával szankcionálták.

 

Ha hibáztak, büntetőperceket kaptak a csapatok

A versenyzőkhöz hasonlóan, az építést és a bontást értékelő bíróknak sem volt könnyű a dolga.

Bírótársaimmal és a csapatkapitányokkal tartott verseny előtti eligazításon átbeszéltük a szabály- és a pontozás rendszert, különös hangsúlyt fektetve a munkavédelmi szempontokra – mondta el Tóth Patrik, a ScaffChamp Selejtező egyik bírója az előkészületekről.
 

A selejtező napján délelőtt három, délután két csapat a sorsolás útján kiválasztott építési helyszínen látott neki az állványrendszer építésének.


A bíróktól is nagyfokú koncentrációt igényelt, hogy mindvégig figyelemmel kövessék azt, hogy a hat fős csapatok maradéktalanul betartják-e a szabályokat: az építési sorrendet éppúgy, mint biztonsági előírásokat.


Tóth Patrik elmondta azt is:

az építés és bontás közötti tízperces szünetben zajlott az állványzat tételes átvizsgálása a szabálykönyvben rögzített szempontok szerint.

 

A bírók kiemelten figyelték a biztonsági szabályok betartását

A versenyfeladat teljesítésének második része az állvány bontása volt, ahol a munkavédelmi technikák helyes alkalmazása szintén előtérbe került. A rendezők is kiemelt figyelmet fordítottak erre, mind a ScaffChamp Selejtező, mind pedig a Junior Állványépítő Verseny résztvevői számára a leesés elleni védőeszközöket a GAZEK biztosította. A bírók a 120 perc letelte után értékelték a csapatok teljesítményét és megbeszélték a vitás eseteket.
A pontszámítási rendszerről Tóth Patrik elárulta:

Az építés és bontás összegzett időeredményéhez hozzáadtuk a büntető időket, amelyek a hiba súlyától függően lehettek kisebb vagy nagyobb mértékűek.

Így alakult ki a ScaffCamp világbajnoki selejtező sorrendje:

I. helyezett: Stabil Építő Kft.

II. helyezett: Látvány-Állvány Kft.

III. helyezett: Mátrapromet Kft.

 

Az állványozási szakma utánpótlása is összemérte tudását

A Layher kiemelt figyelmet fordít az állványozási szakma utánpótlására is. A ScaffChamp selejtezővel egyszerre rendezték meg a Junior Állványépítő Versenyt is, ahol a szakmát most elsajátító diákok mérték össze állóképességüket, szakmai tudásukat.

A Junior Állványépítő Versenyen

I. helyen a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola,

II. helyen: a veszprémi Táncsics Mihály Technikum,

III. helyen az ajkai Bercsényi Miklós Intézményegység csapata végzett.

 

A ScaffCamp összehozta az iparág képviselőit

Az esemény remek lehetőséget biztosított a Layher számára, hogy kifejezze elismerését a szakmai szereplőinek és bemutassa az iparág képviselőinek termékeit, szolgáltatásait.
 A ScaffChamp összehozta az állványozóipar minden területéről érkező szakembereket és értékes kapcsolatépítési lehetőséget kínált a Layher ügyfeleinek, hogy új, a piacokon lévő potenciális partnerekkel lépjenek kapcsolatba.

A Layher elkötelezett, hogy jövőre ismét megrendezze a versenyt, hogy az esemény által ismét találkozási lehetőséget teremtsen az állványozóipar szereplőinek és az őket támogató családtagoknak, hozzátartozóknak, hiszen a cél hasonló: „Közösen egyre magasabbra!”

Forrás

Hirmagazin.eu