Az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik

– közölte pénteken a Dorohusk lengyel-ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus pénteken Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel-ukrán határon.

A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta: az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre „nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását”.

Telus bejelentette: feltehetőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást.

Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette. A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges – mondta el.

Hozzáfűzte: a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó „maximálisan konstruktív hozzáállására” számít.

A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás.

Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.

Szczecin, 2023. április 03.
A drónnal készült felvételen lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen Szczecin északnyugati nagyvárosban 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a lengyel gabonapiacon.
MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki
A drónnal készült felvételen lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen Szczecin északnyugati nagyvárosban 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a lengyel gabonapiacon. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Nyitókép: agrarinform.hu

Forrás

Hirmagazin.eu