A szakemberek szerint a delta variánssal mindannyian találkozunk. Jó hír viszont, hogy bár a világon újabb mutációk is felüthetik a fejüket, Szlovákiában ezeknek már jó eséllyel nem lesz súlyos következménye.

A Covid-19 koronavírus lassan két éve indult terjedésnek, ezidő alatt már többször mutálódott.

Szlovákiában jelenleg a delta variáns terjed, de már megjelent a kaliforniai eredetű epszilon variáns is, ami jóval ellenállóbb az oltásokkal szemben.

Továbbra is probléma az alacsony átoltottság

Martin Smatana egészségügyi elemző a HN televíziónak elmondta, Szlovákiában a delta variáns világviszonylatban is az egyik leggyorsabban terjedt az elmúlt hetekben.

A szakember arra figyelmeztet, a gyors felfutásból egyáltalán nem következik hasonló ütemű visszaesés. A problémát továbbra is a viszonylag alacsony átoltottság jelenti.

Richard Kollár elemző szerint is jönnek újabb variánsok, csak az kérdéses, milyen mértékben bizonyulnak ellenállóknak az oltásokkal szemben. A szakember szerint az sem mellékes, mennyire lesz fertőzőképes az újabb vírusvariáns.

Az egészségügyi tárca a jelenlegi becslések szerint szeptember végére 1 300-1 500 közötti napi esetszámot vár. Naponta legfeljebb 100 fertőzött kerülhet kórházba, szeptember végéig 750-re emelkedhet a kórházban ápoltak száma. A becslés maximálisan napi 15 halálesettel számol, az átoltottság pedig a teljes lakosság 44 százalékára emelkedhet.

Novemberre mindenki találkozni fog a vírussal

Kollár szerint ilyen átoltottsági adatok mellett már novemberre mindenki találkozni fog a delta vírussal. A szakember szerint csak az a kérdés, hány embernél okoz majd súlyos tüneteket, a legtöbb esetben azonban tünetszegény megbetegedéssel számolhatunk. Kollár szerint nagy esélye van, hogy a következő járványhullámok már nem járnak komoly következményekkel, megtanulunk együtt élni a vírussal.

Klempa szerint a harmadik hullám elhúzódása azoktól függ, akik még nem estek át a fertőzésen, s be sincsenek oltva. A vírussal szerinte is mindenki találkozni fog év végéig.

A szakértők továbbra is úgy vélik, a vírus elleni leghatékonyabb védekezés a vakcina felvétele. Klempa nem várja, hogy az oltások a jövőben teljesen elveszítenék a hatékonyságukat a vírussal szemben, annak ellenére sem, hogy újabb mutációk jelenhetnek meg, hiszen az úgynevezett sejtes immunitás az ellenállóbb vírustörzsekkel szemben is megmarad.

Az Egyesült Államokban terjedő epszilon variáns kapcsán a szakértők megjegyezték, valóban ellenállóbb az oltásokkal szemben, de jóval kevésbé fertőzőképes, mint a delta variáns – ennek megfelelően kisebb közegészségügyi veszélyt jelent.

Szólj hozzá! Ezek az előrejelzések talán ránk is érvényesek lehetnek, hiszen nagyon kicsi a távoság a két ország között?

g7

Hirmagazin.eu