24.4 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Köze lehet a napfoltoknak a bálnák partra vetődéséhez

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A kutatásban, amelyben biológusok és csillagászok működtek közre, azt vizsgálták, hogy a bálnák vándorlásában milyen szerepet játszik az űridőjárás.

Sönke Johnsen, a Duke Egyetem biológusa egy furcsa összefüggésre mutatott rá a kutatás során: amikor a Nap felszínén fekete napfoltok jelentek meg, a szürke bálnák és más cetfélék nagyobb arányban vetődtek partra – olvasható a The New York Times cikkében.

Scientists have found some evidence that when the surface of the sun is pocked with dark sunspots — an indicator of solar storms — gray whales are more likely to strand themselves on beaches https://nyti.ms/3cvzVTU 

Sunspots observed on the sun’s surface in October 2014.

Sunspots and Stranded Whales: A Bizarre Correlation

A collaboration between biologists and an astronomer sought to add evidence to the idea that whale migration is affected by solar weather.

nytimes.com

A napfoltok a Nap „felszínén”, a fotoszférában létrejövő erős mágneses tér koncentrálódása következtében a mágneses fluxussűrűség helyein keletkeznek. A napfoltok általában csoportosan jelennek meg, és körülbelül egy hónapig maradnak fönn.

A Napból a Föld légkörébe érkező mágneses impulzusok egy-egy napkitörés alkalmával olyan erősségűek is lehetnek, hogy mágneses viharokat okoznak. Ennek következménye például a sarki fény is. Mivel a napfoltok a Nap mágneses csomópontjaiként értelmezhetők, szoros összefüggés van a napfoltok gyakorisága, illetve a Földet érő mágneses zavarok között.

Current Biology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint ez a jelenség összefügghet a bálnák partra vetődésével. A biológusok azt már megállapították, hogy sok állat érzékeli a Föld mágneses mezőjének vonalait, és ezt a tájékozódáshoz használják. A szürke bálnák, amelyek évente akár tizenhatezer kilométert is vándorolhatnak, valószínűleg hasonló érzékelésre támaszkodnak.

A partra vetődött egészséges bálnák esetében az egyik elmélet, hogy az állatok pusztán rossz irányba fordultak, az esetek pedig hasonló mintát mutattak a napfoltok megjelenésével.

A kutatók azt remélik, fel tudják tárni a mágneses alapú tájékozódási módszer részleteit, a napfoltokon kívül pedig más tényezőket is figyelembe vesznek. Az egyik, hogy a Föld mágneses tere hogyan torzul egy ilyen eseménynél.

A kutatásból úgy tűnik, a bálnák a mágneses viharok közben erősödő rádiófrekvenciás zajokra érzékenyek. Ha ez beigazolódik, az azt jelenti, hogy ez a zaj zavart kelt a bálnák mágneses érzékelésében. De nem zárható ki, hogy a naptevékenységek más élettani hatással is bírnak a bálnákra nézve.

A bálnák sok esetben nem élve, hanem már elpusztultan vetődnek a partokra, ez azonban valószínűleg nem a napfoltokkal magyarázható. Múlt évben különösen sok, összesen 123 ilyen esetet regisztráltak az Egyesült Államokban

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...

Kis Magyarország, nagy klasszisokkal, .. mennyire bosszanthatja ez a világot: Kopasz Bálint ismét világbajnok! – Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le...

Augusztus nyolcadika a cigány dal napja – holnap lesz

Az első magyar dal napját követően, 2008-ban jutott eszébe Rostás Mihály Mazsinak, hogy jó lenne megszervezni a cigány...
facebook