Budapest — Indul a bakterház, Sose halunk meg, Szamba, Ámbár tanár úr, Csocsó vagy A miniszter félrelép – kitörölhetetlen mozijai a magyar filmtörténetnek.

Többtucatnyi tétel szerepel a listán, amelyek készítésében Koltai Róbert színészként, forgatókönyvíróként vagy rendezőként tevékenyen részt vett és amelynek mondatai mára szállóigévé váltak. A 77 éves művész emellett a színpadon is bizonyít, tanúja ennek számos – a közönség és a kritikusok által odaítélt – elismerés.

Az állami kitüntetések azonban nem hullottak, amikor Koltai Róbert neve szóba került, Jászai Mari-díj, valamint az Érdemes Művész és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntető cím mellett más nem szerepel a listán. Pedig Koltai már a hatvanas évek végén része volt annak a színházi körökben sokat emlegetett legendás kaposvári társulatnak, amelyet Zsámbéki Gábor vitt sikerre, és akik közül sokan mára már a Nemzet Színészei lettek, de minimum egy Kossuth-díjjal büszkélkedhetnek.

– A kaposvári színházból már a portás is Kossuth-díjas, csak én nem, de ezzel megtanultam együtt élni 

jegyezte meg a színész-rendező Boros Lajos és barátai Lali Király Csütörtöke című online műsorban. Koltai többször adott már hangot annak, milliós nézettséggel bíró filmjei és sikeres színházi előadásai ellenére nem kedveli a hatalom.

Az „átkosban” talán az egyébként roppant népszerű Illetékes elvtárs karaktere miatt, amellyel görbe tükröt tartott a Kádár-rendszer elé, mostanában pedig talán azért, mert Koltai Róbert többször hangot adott azon véleményének nagy nyilvánosság előtt, hogy a színház nem politikai játszótér.

– Olyan egyszerű, szép és igazságtalan ez az egész. Régi mondás, hogy a díjakat nem kapják az emberek, hanem adják nekik, és eszerint akik a díjakat odaítélik, azok engem nem szeretnek – magyarázta a Blikknek Koltai Róbert, aki akkor sem kesereg ezen, ha sokszor még a pályatársai is meglepődnek, hogy még nincs Kossuth-díja.

– A pályánk legnagyobbjai csodálkoznak rám széttárt kézzel, amikor ez szóba kerül. A nézők véleménye is egyértelmű.

Ez egy fonák helyzet, de büszke vagyok, hogy a filmjeimnek milliós nézettsége van, és a kollégáim szívesen jönnek játszani, ha hívom őket

– zárta Koltai Róbert, aki továbbra is várja, hogy végre kitehessen valamit a vitrinbe a közönség szeretete mellé.

blikk

Hirmagazin.eu