Egy hét alatt egy százalékkal, egy hónap alatt pedig 2,3 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, amivel alulteljesítő volt a régióban. A magyar deviza vesszőfutása egyelőre nem ért véget, a pénteki napot már 356 felett kezdi a jegyzés.

Esik tovább a forint

Most 357,1-nél jár a forint az euróval szemben, ez már 0,3%-kal magasabb a csütörtök esti jegyzésnél. Ezzel továbbra is alulteljesítő a magyar deviza, a zloty és a korona is kisebb mértékben gyengül.

EUR/HUF árfolyamának alakulása

Képtelen magára találni a forint, már 356 felett kezdi a napot

Péntek reggel 356,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális, 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Az utóbbi napokban érezhetően gyengült a forint az euróval szemben. Ebben szerepe lehet a vártnál kisebb kamatemelésnek, az MNB kedden a várt 30 helyett csak 15 bázisponttal emelte meg az alapkamatot. Hiába jelentette be a jegybank ezzel párhuzamosan a forintlikviditás csökkentését, a jelek szerint ez nem volt meggyőző a befektetőknek. Várhatóan a következő időszakban is inkább a gyengülés felé tendálhat a magyar deviza, nem látszik olyan hír, ami egyhamar fordítana ezen a tendencián. A dollárral szemben 303,7 körül járunk, míg az angol font 416,8 forintba kerül.

Még több gazdasági hír itt!

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális erősödéssel, a cseh korona pedig gyengüléssel kezdte a pénteki napot. A feltörekvő piacon a török líra a tegnapi váratlan 100 bázispontos kamatvágás hatására gyengült, ma reggel egyelőre 0,2 százalékos további visszaesést látunk a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand szintén kismértékben gyengült.

Az euró-dollár árfolyamban nem hozott jelentős mozgást a Fed szerdai kamatdöntő ülése, pedig az amerikai jegybank minden korábbinál erősebb utalást tett a közelgő szigorításra, illetve az eszközvásárlási program leállítására. A dollár árfolyama továbbra is 1,17 felett jár valamivel, most 1,1732-nél jár a jegyzés, ami szinte hajszálra megegyezik a csütörtök esti árfolyammal. A japán jen 0,2%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre stagnál.

Címlapkép: Getty Images

portfolio

Hirmagazin.eu