Május 1-je (jövő szerda) ünnepnap, ezért aznap kevés bolt lesz nyitva.

Május elseje idén szerdára esik, amely munkaszüneti nap lévén azt is jelenti, hogy a legtöbb bolt is zárva lesz – írja a penzcentrum.hu.

Május 1-én az összes Aldi diszkont zárva lesz. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos nyitvatartás (jellemzően 6:30-21:00/22:00) szerint tartanak nyitva az üzletek.

Május 1-én, szerdán az Auchan hipermarketek is egytől-egyig zárva tartanak. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos hétköznapi nyitvatartás szerint (jellemzően 6:00-21:00) tartanak nyitva az áruházak.

Május 1-én, szerdán a CBA és Príma boltok is jellemzően zárva tartanak. Mivel azonban a lánc egységei jellemzően franchise rendszerben működnek, így akadhatnak boltok, amelyek kinyitnak, ezekről tájékozódni a CBA weblapján elérhető boltkereső alkalmazásban lehet. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos keddi nyitva tartás (jellemzően 6:30-21:00) szerint tartanak nyitva a CBA-k.

Május 1-én, szerdán a Lidl minden diszkontja zárva lesz. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos keddi és csütörtöki nyitvatartás (jellemzően 6:30-21:30) szerint tartanak nyitva a lánc diszkontjai.

Május 1-én, szerdán a Metro nagyáruház egységei is zárva tartanak. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos nyitva tartási idő szerint (jellemzően 5:30-21:30) várják a vásárlókat az áruházakban.

Május 1-én, szerdán, az Aldihoz és a Lidl diszkontjaihoz hasonlóan a Penny egységei is zárva tartanak. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos nyitvatartás szerinti üzemben (jellemzően 6:00-21:00) lesznek nyitva a diszkontok.

Május 1-én, szerdán természetesen a Spar szupermarketek és az Interspar áruházak is többnyire zárva tartanak. A Munka ünnepén, kedden viszont kivételt jelentenek az OMV töltőállomásain működő Spar express üzletek, melyek természetesen az ünnepnapok alatt is elérhetőek. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos nyitva tartási idő (jellemzően 6:30-21:30) alapján lesznek látogathatóak az üzletek.

Május 1-én, szerdán a Tesco is zárva tartja egységeit. Április 30-án, kedden, illetve május 2-án, csütörtökön a szokásos menetrend (jellemzően 6:00-22:00) szerint térhetünk be a Tesco áruházaiba.

Patika

Jó tudni, hogy május 1-jén, szerdán a patikák többsége is zárva lesz Magyarországon, kivételt jelentenek persze az ügyeletes patikák

A trafikok tulajdonosi döntéstől függően maradhatnak nyitva.

A teljesen magán kézben lévő, egyedi kisboltok pedig szintén saját hatáskörben döntenek arról, nyitva tartanak-e 2024.05.01-jén.

Május 1, ez történt a világon ezen a napon:

Politikai események

Tudományos és gazdasági események

Kulturális események

Irodalmi, színházi és filmes események[szerkesztés]

Zenei események

Sportesemények

Formula–1

Egyéb események

1939. május elsején jelent meg a Detective Comics 27. száma, amelyben debütált Bob Kane rajzoló Batman karaktere.

Születések

Halálozások

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok[szerkesztés]

  • A munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja 1890 óta (Labour Day, International Workers’ Day), kivéve az USA-ban és Kanadában.
  • Munkás Szent József ünnepe, a munkások védőszentje.
  • A Törvény Napja (Law Day) az USA-ban és Kanadában, 1961 óta.  Archiválva 2005. december 22-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • népek egységének napja Kazahsztánban.
  • Lettország: az alkotmány napja
  • Marshall-szigetek: az alkotmány és a függetlenség napja
  • Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét (fête du muguet), mivel IX. Károly ekkor tette hivatalos aktussá azt a néphagyományt, amely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz.
  • A májusfa-állítás napja.
  • A népi hagyományok szerint, ha ilyenkor esik, jó termés várható.
  • Hawaiin május 1-jén ünneplik a lei, a nyakba akasztott virágfüzér napját.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu