Az Afrikában játszódó nagy sikerű állatsorozatot 1971-ben nálunk is bemutatták, de csak tizenhárom rész ment le az egy híján kilencvenből. Az M3 jóvoltából most a teljes szériával megismerkedhet a néző.

Daktari (Marshall Thompson és Judy, a csimpánz (Fotó RAS-archív)

A sorozat alapját sikeres mozifilm képezte. Hollywoodba szakadt hazánkfia, Andrew Marton, azaz Marton Endre egy másik magyarral, Ivan Torssel, pestiesen szólva Törzs Ivánnal összefogva 1965-ben forgatta afrikai kalandfilmjét, amelynek címadó hőse Clarence, a kancsal oroszlán volt. A történet kulcsfigurája pedig Dr. Marsh Tracy, aki a vadon élő állatok viselkedését tanulmányozza az afrikai vadonban.

Kedvcsinálónak, egy kis filmzene:

A film Tors ötlete volt, aki az egyik kenyai utazása alatt találkozott a neves környezetvédő állatorvossal, Dr. A.M. „Toni” Harthoornnal az általa alapított Nairobi állatmenhelyen. A film fogadtatását látva fogalmazódott meg bennük a gondolat, mi lenne, ha a kalandjaik a képernyőn folytatódnának. Az elképzelést hamarosan tett követte, így hozzák tető alá a Daktari című sorozatot. Más kérdés, hogy a játékfilmből jószerivel csak a két főszereplő, Clarence, az oroszlán és Marshall Thompson, alias Daktari maradt hírmondónak.

A két hírmondó a mozifilmből (Fotó: RAS-archív)

A bennszülöttek ugyanis szuahéli nyelven csak Daktarinak, azaz Doktornak hívják a Wameruni Állatviselkedéstani Központ vezetőjét. Dr. Marsh Tracy a lányával, Paulával (Cheryl Miller), valamint a növénybiológus Jackkel (Yale Summers) dolgozik. Helyi segítőjük, Mike Makula (Hari Rhodes), és jó barátjuk Hedley rendőrfőnök is. Daktari és kis csapata az állatok viselkedését tanulmányozza.Szeretnék bebizonyítani, hogy az állatokkal való kapcsolatban a szeretet hatékonyabb mint az ostor, amely csak félelmet és gyűlöletet szül. Így még a természettől ellenséges állatokat is össze lehet békítheti.

A Daktari szereplői (Fotó: RAS-archív)

S hogy mindez valóban lehetséges, mi sem bizonyítja jobban, mint Clarence, a kancsal oroszlán, valamint Judy, a csimpánz kapcsolata. Mindketten a csapat teljes jogú tagjai, nem egyszer sietnek állat- és emberbarátaik segítségére. A központban ugyanis nem könnyű az élet. A vadvilág védelmezőinek nemcsak az álatokat fenyegető járványokkal, veszélyes ragadozókkal és a természet erőivel kell megküzdenie, hanem vadorzókkal és más rossz szándékú idegenekkel.

Daktari lányának szerepében Cheryl Miller (Fotó: RAS-archív)

Andrew Marton aranybetűkkel írta be nevét az álomváros történetébe. Az akciók mestereként tartották számon, e téren a legnagyobb fegyverténye az 1959-es Ben Hur kocsiversenyének megrendezése volt. Alkotótársa és barátja Törzs Iván a népszerű színész, Törzs Jenő (Meseautó, Elnökkisasszony) fia volt. Remekül értett az állatok nyelvén. Állatidomárként szerzett hírnevet, amelyet jól kamatoztatott a filmvárosban (Menekülés Angolából, Zebra a konyhában, Afrika Texas stílusban).

Jack Dane szerepében Yale Summers (Fotó: RAS-archív)

Legnagyobb sikerét a barátságos delfinről szóló klasszikus Flipper-sorozattal, illetve –filmekkel aratta. Ugyancsak népszerű sorozata volt a Salty, az oroszlánfóka. A két pesti srác igazi afrikai hangulatot varázsolt Kaliforniába, az Afrika USA-ban – a Los Angeles közelében lévő Soledad kanyonban – felvett élő szereplős jeleneteket ügyesen kiegészítették az Afrikában felvett természeti képek.

Cikk: Szilágyi G. Gábor