A rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, és rövidebb – de akár el is maradhat – az őszi szünet. Mutatjuk a friss dátumokat.

Mint arról médiánk beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 29-i Kormányinfón jelentette be, hogy a rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. A kormány döntése értelmében, az őszi szünet kárára, hosszabb lesz a téli szünet. Az alábbiakban mutatjuk a frissített dátumokat a 2022/23-as tanév rendjét illetően.

Elmarad az őszi szünet? Hosszabb lesz a téli szünet!

Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet, illetve a 2022. 09. 29-én bejelentett friss döntések alapján mutatjuk a 2022/2023-as tanév új rendjét, és természetesen a tanítási szünetek dátumait is:

  • Tanév: A 2022/2023-as tanév 2022. szeptember 1-től 2023. június 15-ig tart. (A végzősök esetében a középfokú iskolák esetén május 4., míg két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31. lesz a tanév utolsó napja.)
  • Őszi szünet: A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet szerint az őszi szünet október 29. és november 7. között lesz. Ez annyiban változik, hogy a kormány döntése értelmében a téli szünet hosszabbítása az őszi szünet rovására történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a három napos (a hétvégét és a hivatalos ünnepnapokat nem számolva) őszi szünet el is maradhat. Mint azt a Kormányinfón kifejtették, az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot természetesen az iskolák és óvodák saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel, viszont központi előirányzat erre vonatkozóan nincs. Tehát intézményenként változhat, hogy lesz-e idén őszi szünet vagy nem.
  • Téli szünet: A friss kormánydöntés értelmében a téli szünet december 22-től január 8-ig fog tartani, vagyis december 21-e szerda lesz az utolsó tanítási nap 2022-ben, és az újévben január 9-én mennek majd először iskolába a gyerekek.
  • Tavaszi szünet: A tavaszi szünet április 6-12. közöttre esik az idén.
  • Beiratkozás: A tanköteles tanulókat április 20-21-én kell beíratni majd az iskolákba.
  • Érettségi: Az őszi érettségi idén október 14. és 27. között lesz. míg a szóbelik november 10-14 között lesznek emelt szinten, közép szinten pedig november 21-25 között. A tavaszi írásbeli időszak idén május 5-én fog kezdődni.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a 2022/23-as tanév rendjéről szóló rendelet módosítója várhatóan a mai napon meg is jelenik a Magyar Közlönyben. A pontos rendelet passzusairól is beszámolunk majd.

penzcentrum nyomán