A Texasban pusztító rendkívüli hideg miatt az állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy számlát küldjenek a háztartásoknak, valamint hogy kikapcsolják a szolgáltatást tartozás miatt.

Sok lakos azonban már így is többezer dolláros számlát kapott a hideg eleje óta.

Mindenki ezt olvassa most!

Texas az egyetlen állam Amerikában, amely független energiahálózattal rendelkezik, energiapiaca pedig nem szabályozott. A fogyasztók sok szolgáltató közül választhatnak, és sokaknak olyan szerződésük van, mely szerint a számla összege nem csak a fogasztástól, hanem a fogyasztói kereslettől is függ. Az ilyen rendszerben fogyasztók szélsőséges időjárás esetén védtelenek a nagy összegű számláktól.

Joe Biden szombaton katasztrófahelyzetet hirdetett ki az államban a fagyok miatt, melynek köszönhetően a lakosok szövetségi támogatást vehetnek igénybe, hogy fedezzék kiadásaikat, többek közt az energiaszámlákat.

Emellett Abbott kormányzó sürgősségi jelleggel összehívta az állam törvényhozását, hogy megoldást találjanak a hatalmas összegű számlákra.

Az áramszünet alatt négymillió lakos maradt áram nélkül. Szombat óta azonban már újra működnek az erőművek, viszont vasárnap még mindig nem volt áramszolgáltatás 30 ezer ember otthonában.

A hóval és faggyal járó ítéletidő Texason kívül sújtja még Oklahomát, Louisianát és más közeli államokat is. Az időjárásnak már 76 halálos áldozata van.

blikk, 24, mti – alapján

Hirmagazin.eu