A Feszty-körkép a nehéz kezdetekről mesél, Ópusztaszer visszavezet azokhoz a gyökerekhez, amelyeken nyugszik Szent István államalapító munkája.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Azé a nemzetformáló királyunké, akinek tetteiből, művéből világosan látszik, hogy a hazáját szerető ember szilárd hittel, akarattal sorsformáló, igazi teremtő munkát vihet véghez – kezdte ünnepi beszédét Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett augusztus 20-ai ünnepségen.

Első királyunk, Szent István megkoronázásával a magyar nép a keresztény hitben egyesült Európa népeivel. Azóta Magyarország a keresztény Európa szerves része. Ez biztosította a magyarság fennmaradását és évszázadokon át betöltött meghatározó szerepét – idézte a miniszterhelyettes a Szent Koronáról szóló törvény szövegét. Mint fogalmazott, a magyar államiság ünnepe az ország elmúlt több mint ezeréves történetében mindig is fontos volt a magyar emberek számára. Napjainkban talán még fontosabb, mint valaha, hogy megünnepeljük és éberen tartsuk a Szent István munkájának alapjain nyugvó nemzeti egységet, s kövessük az általa kijelölt keresztény utat.

YouTube

Farkas Sándor hangsúlyozta: a magyar nemzet egységként és elsőként állt ki saját szuverenitása mellett az európai országok sorában. Mindenki érezte és érzi – ahogyan az elmúlt évszázadok is bebizonyították: Magyarországnak a múltban és a jelenben is több küldetése van. Mindannyian tudjuk, hogy ma államiságunk, nemzeti identitásunk, a nemzethez tartozás megélése fontosabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Csak így maradhatunk meg egységesen gondolkodó, az anyaföldért, honfitársainkért elkötelezett nemzetként.

A magyar állam az évszázadok során, feltartóztatva a Nyugat elleni támadásokat, hozzájárult a keresztény világ fejlődéséhez – hangoztatta a miniszterhelyettes. Nekünk, magyaroknak nagy a felelősségünk. Korunk társadalmi történései, napjaink eseményei, és államalapításunk ünnepe több dologra kötelez bennünket. Mindannyiunknak, akik ma együtt ünneplünk, az ország vagy a világ bármely pontján is legyünk. Magyarként elkötelezetteknek kell lennünk hazánk jövője, a nemzet sorsa, magyar nyelvünk és keresztény kultúránk védelme, a nemzet gyarapodása iránt – mondta Farkas Sándor.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Összefogással és szorgalommal óvjuk meg és építsük tovább mindazt, amit elődeink ránk hagytak. Ennek a hatalmas kihívásnak a teljesítéséhez merítsünk erőt államalapításunk és Szent István király ünnepéből, s az ünnepen tapasztalt egységből! Merítsünk erőt, hogy az utánunk jövő generációk évszázadok múlva is tudják azt mondani: Isten éltessen, Magyarország!

Forrás: AM Sajtóiroda