25 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Hogyan váltsunk munkahelyet és kerüljük el a stresszt?

Dátum:

Megosztás:

Állásváltás és stressz? Úgy tűnhet, hogy az új munkahely kiválasztása pozitív módon motiválna minket! Azonban…

Az agyunk természetesen védekezik a nagy változásokkal szemben. Ezért folyton arról beszélnek, hogy milyen nehéz elhagyni a komfortzónát – a helyeket, helyzeteket és eseményeket, amelyeket jól ismerünk.

A szervezetünk egyszerűen átél… egy sokkot. Lehet-e védekezni ellene és nyugodtan és stresszmentesen végigmenni az átmenet folyamatán?

Minden életünkben bekövetkező változás előtt az agyunk védekezik. Miért? Mert imádja a sémákat és a stabil folyamatokat! Ezáltal gondolkodás nélkül készíted el a reggeli kávéd, jelentkezel be az e-mail fiókodba, törődsz a szépséggel vagy végzed a mindennapi bevásárlást. A változások megbontják az ideális napirendet és megnehezítik az agy munkáját. Hirtelen sok új feladatot kap. Te is védekeznél ellenük, igaz? Az agy pontosan ugyanazt teszi. Aktiválja az összes védelmi folyamatot, elhasználja az értékes erőforrásokat, ami azt eredményezi, hogy stresszelsz és mintha… megfeledkeznél a változásról. Kétségtelenül túl sokba kerül neked! Ennek következtében fel kell készülni a stresszre, hogy kitarts az elhatározásod mellett és álommunkahelyedre változtasd a munkádat.

Próbáld meggyőzni az agyad a változásról

A változás folyamata könnyebb, ha tudjuk, miért történik. Ekkor minden alkalommal, amikor kétségek merülnek fel bennünk (ami a változás előtti stressz egyik tünete), gyorsan meg tudjuk magyarázni magunknak, miért végzünk forradalmat az életünkben. Jó tehát, ha átgondoljuk, hogy miért változtatunk állást egyáltalán. Mi indított minket erre a döntésre? Néhányan több pénzt szeretnének keresni, mások fejlődni, míg mások saját vállalkozást szeretnének indítani. Az ok nem lényeges itt.

Fontos, hogy felismerd a motivációidat…és leírd azokat. Ezután bármikor visszatérhetsz hozzájuk, és megnézheted, mi érdekel annyira. Lehet, hogy elég jól érzed magad a jelenlegi munkahelyen, de ha távolról szeretnéd ellátni feladataidat, és a főnököd nem ad ilyen lehetőséget, akkor változásra van szükség. Szánj egy percet arra, hogy azonosítsd a munkahelyváltás okait, írd le őket, és térj vissza hozzájuk, ha kétségeid vannak.

Ütemezz be egy munkahely váltást

Sokkal kevésbé félünk attól, amit tudunk. Ha már néhányszor stoppolt Lengyelország körül – ez a gondolat nem ijeszti meg. Amikor azonban először úgy döntünk, hogy ilyen típusú utazásra indulunk, sok félelem járhat a fejünkben. Gyakran teljesen indokolt. Más a helyzet, amikor megtervezzük az utazást, és akkor horgonypontokat helyezünk el – olyan eseményeket, amelyekről úgy gondoljuk, hogy meg kell történniük.

Keress új állást

Könnyebb munkahelyet váltani, ha gyakorlatilag szerződést kötöttél egy másik céggel. Ezért jobb, ha új állást keresel a felmondás benyújtása előtt. Böngéssz a hirdetések között az interneten, hozz létre kapcsolati hálót (barátok, család, barátok), és kérj információkat a Téged érdeklő pozícióval kapcsolatban.

Dokumentumok elkészítése a toborzáshoz

Ebben a szakaszban érdemes szakmailag elkészített önéletrajzzal is rendelkezni. Ha a munkád vagy annak bármely része távolról is elvégezhető – gondoskodj közösségi média profiljaidról. Ez most nagyon fontos. A toborzók gyakran böngésznek profilokat a Facebookon, vagy a LinkedIn-en. Egyedülálló kompetenciákkal ők maguk is kereshetnek állásajánlattal.

Ellenőrizd a munkáltatót a Work or Not portálon

Még a neked ajánlott munkáltató sem biztos, hogy megfelel neked. Jobb biztonságban lenni, és mindig ellenőrizni, hogy kivel van dolgunk. Ebben segít a Work or not portál (itt nézd meg). Ebben a felhasználók értékelik a munkaadókat, és leírják az adott cégnél végzett munka benyomásait. Csak írd be a nevét. Egy idő után kiderül, hogy a munkáltató megbízható-e.

Tájékozódj a felmondási eljárásról

Jó tudni, hogyan alakul a jelenlegi munkaszerződésed. Lehet, hogy meglehetősen hosszú felmondási ideje van, amely blokkolja annak lehetőségét, hogy új munkát „helyben” fogadhass el. Ellenőrizd, hogy nem vagy-e eltiltva a versenytársnál történő munkavégzéstől és a szerződés felbontásával kapcsolatos egyéb eljárásoktól. Ha ismered a szükséges lépéseket, akkor biztosan megnyugodhatsz.

Szerezz referenciákat

Egy jó szó leggyakrabban önbecsülésünket erősíti, és emelt fővel tovább léphetünk. Emiatt nem csak az új munkahely szempontjából fontos a referenciák beszerzése a jelenlegi munkáltatótól. Ez is egy visszaigazolás számodra, hogy jó és értékes alkalmazott vagy. Ilyen meggyőződéssel sokkal könnyebben találod magad a munkaerőpiacon.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...