Augusztus 15-e után sem tartható meg Magyarországon 500 főnél nagyobb rendezvény.

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

A fesztivál hivatalos közösségi oldalán tájékoztatja majd a jegyek visszaváltásának lehetőségeiről a közönséget (Fotó: MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A kormány koronavírus-járvány miatt hozott döntésére reagálva, amely alapján augusztus 15-e után sem tarthatnak meg Magyarországon 500 főnél nagyobb rendezvényeket, valamennyi rendezvény- és fesztiválszervező sajnálatát fejezte ki. Ugyanakkor mindannyian arra kérik a fesztiválozókat, hogy amennyiben módjukban áll, használják fel jegyüket a következő nyáron, ezzel segítve a szervezési munkálatokat. A Strand Fesztivál így reagált a kormány bejelentésére:

Nehéz lesz most a jövőre koncentrálni, de biztosra vesszük, hogy pár nap múlva fel fogunk állni és azon törjük majd a fejünket, hogyan építsük fel a 2021-es fesztivált.

Az EFOTT szervezői számára a bejelentés után a munkahelyek megtartására az egyik legfontosabb.

„Szomorúan, de tudomásul vettük a tényeket. Bízunk abban, hogy sikerül egy olyan támogatási rendszert kialakítani, amely mind a zenészeknek, mind a hozzájuk tartozó stábtagoknak segítségére lesz, és amely mentén mi is fenn tudjuk tartani szervező, részt vevő kollégáink számára a stabil munkahelyet” – fogalmaztak az EFOTT szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Koncert a 2019-es EFOTT-on (Fotó: EFOTT Sajtócsapat)

Mint írták, az idei EFOTT-ra elővételben vásárolt jegy- és bérlettulajdonosoknak lehetőséget biztosítanak a voucherek átvitelére a 2021-es évre, illetve a visszaváltására 3 százalékos kezelési költséggel.

A SZIN öt évtized után először marad el

„Ötvenegy év után ez lesz az első év, hogy SZIN nélkül zár a nyár. De megértjük a helyzetet, és bízunk abban, hogy jövőre újra éled a fesztiválszezon” – írta Kolonics Erika, a SZIN főszervezője a rendezvény honlapján.

A szegedi ifjúsági napok is elmarad (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Elmarad továbbá a Fishing On Orfű is, amelyet augusztus 26-tól 29-ig rendezték volna meg a hazai könnyűzenei színtér színe-javával.

„A legfontosabb célunk mindig is az volt, hogy olyan fesztivált szervezzünk, amire mi is szívesen elmennénk. A Fishing jövője, esetleges függetlensége, további szponzor- és reklámmentessége azon múlhat, mennyire tudjuk minimalizálni a mostani kárt” – közölték a szervezők.

Elmarad a Paloznaki Jazzpiknik is. A szervezők az MTI-nek azt írták, bíznak abban, hogy a kormány döntése mindannyiuk biztonságát szolgálja.

„Egy kicsit szomorkodunk még, majd teljes gőzzel vágunk bele a jövő évi jazzpiknik szervezésének. Akit csak lehet, megpróbálunk visszarepíteni az idei fellépők közül, és mindenkit kárpótolni egy szuper fesztivállal a sok idei bizonytalanságért” – fogalmazott Valde Orsolya fesztiváligazgató. A jazzpiknik szervezői rugalmas megoldásokat dolgoznak ki azok számára, akik megtartják a jegyüket és utalványra váltják át.

Ugyancsak augusztus 26-tól 29-ig tervezték a Kolorádó Fesztivált is, a Nagykovácsi melletti Adyligeten.

„Nagy szükségünk van a támogatásotokra idei költségeink fedezésére, valamint hogy jövőre minden eddiginél jobb Kolorádót tudjunk szervezni. A támogatás ezúttal leginkább azt a döntést jelenti, hogy mit tesztek a már megvásárolt bérletekkel. Nagyjából egy hét múlva jelentkezünk a pontos infókkal” – írták a Kolorádó szervezői közösségi oldalukon.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu