Az egyik legközkedveltebb nyári virág a muskátli! A számtalan színben pompázó muskátlik kertünk, és ablakpárkányunk díszei lehetnek! Ha megfelelőképpen gondozzuk, és szaporítjuk őket egész nyáron gyönyörű virágokkal örvendeztetnek!

Ha a muskátliink a pincében, vagy egy hűvösebb helyiségben teleltek, ilyenkor el kell távolítanunk róluk az elszáradt leveleket. A túl magasra nőtt élénkzöld hajtásokat pedig vágjuk vissza, hogy jól meg tudjanak erősödni, életerősek, és sötétzöldek legyenek.

A levágott hajtásokat új edénybe ültethetjük, így máris megsokszorozhatjuk a muskátlitöveink számát, és a régi tövek is sokkal életképesebbek lesznek. Azért is fontos a régi hajtások visszavágása, hogy több fényhez jusson a növény, jobba tudjon szellőzni, és fejlődni. Ha csak ritkítani szeretnénk a növényt, akkor a belső hajtásokból vágjunk ki, a külsőket hagyjuk meg.

A metszőollót, vagy kést használat előtt mindig mossuk le egy kevés forró vízben, vagy alkoholban.

A hajtásokat mindig egy csomópontnál vágjuk el, és a levágott rész végét szórjuk be egy kevés fahéjjal, vagy aktív szénnel. Amíg megerősödik a növény, és beindul a levélképződés, nem árt egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyát használni.

Nyár végén, a virágzás után, az első fagyok beálltával a muskátli virágai, és levelei elszáradnak, de ne vágjuk le őket, csak februárban. Decembertől, februárig a növény nyugalmi állapotban van, ilyenkor nem kell túl sokat foglalkozni vele. Tegyünk egy nem túl hideg, vagy meleg hőmérsékletű szobába, és kb. két-három hetente öntözzük meg egy keveset. A hajtásokat, amikor vágjuk le, figyeljünk arra, hogy ha szaporítani szeretnénk, akkor ne közvetlenül a csomónál vágjuk el, hagyjuk még kb. egy 1 cm-es részt.

Az alsó leveleket mindig távolítsuk el. A szakemberek azt tanácsolják, hogy télen távolítsuk el a bimbókat a muskátliról mindig, hiszen ilyenkor jó, ha inkább a tövek erősítésére koncentrál a növény. Tavasszal, március közepén mindig vágjuk le az elszáradt leveleket, hajtásokat. A ritkítást inkább a növény külső részénél kezdjük. A belső, erősebb hajtásokat, hagyjuk meg mindig.

Forrás: tudasfaja.com