Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján szerda reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót a gyásznapon / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót a gyásznapon / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A Parlamentre kitűztek egy lyukas magyar zászlót és egy fekete gyászzászlót.

A koronavírus-járvány miatt a rendezvényen közreműködők – a lovas díszegység és a központi zenekar tagjait leszámítva – valamennyien maszkot viseltek.

Ma egész nap gyertyát lehet gyújtani a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál. Este a Szent István-bazilika előtt elhelyezett 1956-os installációnál lesz mécsesgyújtás.

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Kapcsolódó:

1956, ahogy még eddig nem láthattuk: gyerekjáték lett a forradalomból – fotók

A nagypapa emlékei ihlették az évfordulós fotózást

A nagypapa emlékei ihlették az évfordulós fotózást

Magyarország —Dübörgő tankok, repkedő Molotov-koktélok, kétségbeesve zokogó emberek: az 1956-os forradalom utcai harcainak egy magyar fotós eddig szokatlan módon, legóból állított emléket.

Lampert Benedek (25) régóta híve a legónak, a Star Warsról készített képei taroltak szinte az egész világon, de nagyon szeret maketteket is fotózni. Mint arról a Vasárnapi Blikk beszámolt, driftelő autókról csinált teljesen élethű képeket – ehhez azonban ki sem mozdult az otthonából, csak trükkösen készítette el a szenzációs képeket. Most az 1956-os forradalom előtt tisztelgett a legós fotókkal

A legófigurákkal még nem fordult elő, hogy az egyik legfontosabb magyar történelmi eseményt jelenítsék megA legófigurákkal még nem fordult elő, hogy az egyik legfontosabb magyar történelmi eseményt jelenítsék meg

„Nekem nagyapám volt nemzetőr 56-ban. Mindig meséli, hogy egy építkezés homokbuckái mentették meg az életét. Az utcában hallották csörögni a lánctalpakat, gyorsan beugrottak a sánc mögé, a tank meg végiggéppuskázta az utcát” – fűzte magyarázatként a fantasztikus fotókhoz Benedek, nem titkolva: a nagypapa emlékei indították a különleges fotók elkészítésére.

Lampert Benedek nagymestere a toy photographynak, vagyis a játékkellékes fotózásnak /Fotó: InstagramLampert Benedek nagymestere a toy photographynak, vagyis a játékkellékes fotózásnak /Fotó: Instagram

blikk

Hirmagazin.eu