Kiadták a figyelmeztetéseket: teljes eszköztárát felvonultatja a tél! Ónos eső, havazás, hófúvás és szél miatt is figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hófúvás miatt a legmagasabb, 3-as szintű riasztást adták ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, másodfokút Nógrádra és Jász-Nagykun-Szolnokra, illetve elsőfokút Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére.

12 óra alatt 5 centimétert meghaladó hórétegre figyelmeztetnek Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Gyenge ónos eső miatti első fokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

70 kilométer/órát meghaladó sebességű széllökésekre pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében figyelmeztetnek.

A rendőrség kéri az autósókat, hogy akinek nem fontos, ne induljon útnak! Akinek elengedhetetlen menni, figyeljen fokozottabban a közlekedésre! Lassabb haladás, nagyobb követési- és oldaltávolság, fokozott figyelem – jótanácsok a közlekedőknek.

Kérjük, fogadják meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait, tekintve, hogy az érezhetően hosszabbodó nappali időszakok, valamint az előző hetek enyhébb időjárása és a kedvezőbb útviszonyok óvatlanabbá tehették a járművezetőket, ami a tavasz eleji havazás és esetleg ónos eső esetén fokozott baleseti kockázatot jelenthet.

Az öt legfontosabb jótanács:

– haladási sebesség csökkentése,

– figyelmes vezetés,

– követési távolság növelése,

– gyalogosokra nagyobb odafigyelés,

– nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk!
Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!

További hasznos tanácsok aORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján.

Járhatatlan utak, balesetek, a közlekedés helyreállítása:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 3612-es számú út;
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2018. március 18-án 3 óra 50 perctől a havazás és hóátfúvások miatt a Vilmány és Tolcsva közötti útszakasz járhatatlanná vált. A korábban Dédestapolcsány és Tardona között elzárt útszakasz azonban megtisztult, így az újra járható.
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2018. március 18-án 3 óra 30 perctől a havazás és a hóátfúvások miatt újabb két útszakasz vált járhatatlanná a 3-as számú főúton, Gesztely és Újharangod, továbbá a tardi elágazás és Tard között. A rendőrség az érintett útszakasz közelében a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében folyamatos rendőri jelenlétet biztosít.
 • A rendőrök az M3-as autópálya Füzesabonyi-lehajtójánál 2018. március 18-án 6 óra 15 perckor feloldották a Nyíregyháza irányába vezető sávok lezárását. A folyamatos takarítás ellenére is havas az úttest. Kérjük, hogy mérsékelt sebességgel és fokozott körültekintéssel közlekedjenek!
 • Dunaharaszti külterületén ismét zavartalan a forgalom. Mint arról korábban beszámoltunk, az M6-os autópálya irányából az M5-ös autópálya irányába vezető oldalon, Dunaharaszti külterületén egy személyautó és egy tehergépkocsi összeütközött. A rendőrök befejezték a helyszínelést, feloldották a forgalomkorlátozást, az autóút ismét teljes szélességében járható.
 • Befejeződött a villanyoszlopok helyreállítása Besenyőtelken. A 33-as számú főúton – Besenyőtelek belterületén – a megdőlt villanyoszlopok helyreállítási munkálatait az áramszolgáltató munkatársai 2018. március 18-án 5 óra 35 perckor befejezték. A gépjárműforgalom zavartalan az érintett útszakaszon. Továbbra is kérjük a gépjárművezetők fokozott óvatosságát!
 • Befejezték a műszaki mentést Budapest IX. kerületében, a rendőrök az útlezárást feloldották. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2018. március 17-én 23 óra 36 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest IX. kerületében, az Angyal utca és a Mester utca kereszteződésénél egy villamos kisiklott. A műszaki mentés idejére a rendőrök Angyal utcát a Soroksári út és a Tompa utca közötti szakaszon lezárták. A műszaki mentést az érintett útszakaszon befejezték, a forgalmi rend helyreállt.

  A Hevesi Rendőrkapitányság Kiskörei Rendőrőrsének járőrei 2018. március 18-án 1 órakor Hevesvezekény és Tarnaszentmiklós között egy férfira lettek figyelmesek, aki gyalogosan közlekedett az erős hófúvásban. A tarnaszentmiklósi férfit otthonába vitték a rendőrök.

  A tarnaszentmiklósi 55 éves férfi a rendőröknek elmondta, hogy egy munkatársa próbálta meg személyautójával hazavinni, azonban a nagy havazás miatt elakadtak a járművel Hevesvezekénynél, így onnan gyalog indult tovább.

  Az egyenruhások a viharos időjárásra tekintettel a szolgálati járművükkel otthonába szállították a férfit.

Balesetmentes közlekedést kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hirmagazin.eu online média!

Forrás: police.hu, 24.hu, OMSZ, Hirmagazin.eu

Képek: Hirmagazin.eu, police.hu, 24.hu, prusidosszie, omsz