forrás: hirado.hu/M1 Híradó/MTI/Kossuth Rádió

A ma kezdődő párizsi klímacsúcson 149 ország vezetője lesz ott, a francia fővárosban különleges biztonsági intézkedések vannak, a hatóságok azt kérték: aki teheti, hétfőn ne mozduljon ki otthonról.

Kezdődik a párizsi klímacsúcs

A világ legfontosabb vezetői találkoznak, hogy a globális felmelegedésre keressék a választ. Közben világszerte vannak tüntetések, főleg a klímacsúcs mellett, de voltak, akik a klímacsúcs ellen tüntettek. Párizsban például könnygázzal fékezték meg a tüntetőket, és 180 embert elő is állítottak. Párizsban különleges biztonsági intézkedések vannak, hiszen 149 ország vezetője lesz ott: köztük Áder János köztársasági elnök is. A hatóságok azt kérték: aki teheti, az hétfőn ne mozduljon ki otthonról. Vasárnap a francia fővárosban csendes megemlékezést a delegációik tagjai, akik már vasárnap megkezdték az egyeztetést. A résztvevők egyperces csenddel emlékeztek a november 13-ai párizsi merényletsorozat 130 áldozatára. A találkozó célja egy globális klímavédelmi egyezmény megalkotása, amely 2020-van felváltaná a kiotói egyezményt.

Franciaország feszülten figyel
MTI/EPA/Ian Langsdon

Ali Hamenei: az erőszak gyökerei a Nyugaton kell keresni

Az iszlám világban terjedő erőszak gyökereit a Nyugaton kell keresni – véli Ali Hamenei ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője. A nyugati fiataloknak címzett, hivatalos honlapján tegnap közzétett nyílt levelében úgy fogalmazott: a nyugati politikai kultúra évek óta terjeszti az agressziót és az erkölcsi lazaságot az iszlám világában. Arra figyelmeztetett , hogy az iszlámellenesség szítása Európában és Amerikában nem a megoldáshoz, hanem a társadalmi szakadékok szélesedéséhez és a kölcsönös bántalmazáshoz vezet.

Bakondi: vissza kell állítani a törvényességet a schengeni határokon

Vissza kell állítani a törvényességet a schengeni határokon – nyilatkozta az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György tarthatatlannak nevezte, hogy százak veszik semmibe az unió és az egyes tagállamok törvényeit. A helyzet kezelése érdekében a magyar kormány nem vétózta meg a török-uniós csúcson elfogadott akciótervet – hangsúlyozta a főtanácsadó.

Tüntetések Párizsban

Párizs belvárosában előállítottak több mint 200 embert, miután a klímacsúcs ellen tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok dobálták üvegekkel, golyókkal és gyertyákkal a rendfenntartókat, akik könnygázzal válaszoltak. A Köztársaság téri összecsapásokban senki sem sebesült meg. A tüntetést annak ellenére tartották meg, hogy Párizsban gyülekezési tilalom van érvényben a 130 ember életét követelő merényletsorozat óta.