Zamárdi polgármesterjelöltje, Czibula-Myers Csaba korábban hivatali visszaélés miatt került a hatóságok körözési listájára: kilenc éven át bujkált Mexikóban és Belize-ben. Hat éve tért vissza Magyarországra, s végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Hunvald-üggyel összefüggésben. Jelenleg a Balaton-parti városban él, és a júniusi önkormányzati választáson szeretné leváltani a 18 éve hivatalban lévő polgármestert.

Czibula Csaba 2002-2006 között Erzsébetvárosban volt fideszes képviselő és külsős tag a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságában. Korrupciós bűncselekmények gyanúsítottja lett a szocialista polgármesterrel, Hunvald Györggyel együtt. Amikor 2008-ban elkezdődtek az őrizetbevételek, Czibula először a horvátországi nyaralójába, majd Közép-Amerikába menekült.

24.hu kérdésére a korábbi ügyével kapcsolatban azt mondta: „Nem sikkasztottam, nem loptam, nem is voltam olyan helyzetben, pozícióban, hogy ezt megtegyem, két megbízási szerződés jogszerűtlensége miatt ítéltek el”.

„Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt, és tiszta a lelkiismerete” – tette hozzá.

Czibula 2017 decemberében tért haza: őrizetbe vették, majd kiengedték. Az ügyét a távollétében elkülönítették Hunvaldéktól, külön pert tartottak, végül felfüggesztett kapott bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés, valamint kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Czibula ma már Zamárdiban él, ahol indul a polgármester-választáson is.

Arra a kérdésre, ismerik-e a múltját Zamárdiban a választók, ezt mondta a lapnak:

„Ön szerint mennyi idő alatt indult hadjárat helyben a múltamat felhozó közel két évtizedes cikkeket küldözgetve itt a helyi embereknek? Sosem titkoltam a múltam, vállalom azt. Ha akartam volna, sem titkolhattam volna, de nem akartam. Hiszem, hogy a múltam által, abból tanulva lettem jobb ember, és kaptam egy második lehetőséget és egy csodálatos feleséget, tőle meg négy gyermeket. Tehát aki amiatt megítél, az tegye a mérlegre ezt is”.

Facebook-post

Azt is mondta, miszerint sok nehézségen ment át, sokszor feltette magának a kérdést, érdemes volt-e elmenekülnie a hatóságok elől. Sokan a szökése miatt gyávának titulálták, viszont a világ másik oldalán rálelt a boldogságra, hiszen ott találta meg élete párját.

Zamárdi tetszik neki, de szerinte „feudális viszonyok” uralkodnak, ezért is váltaná le a 18 éve a posztján lévő polgármestert. Zamárdiban egyébként így három független polgármesterjelölt is lesz június 9-én.

Forrás

Hirmagazin.eu