Marcel Ciolacu vasárnap este bejelentette, hogy Romána területén lesz a legmodernebb lőszergyár, amelyben az Európai Unió is partner lesz.

A Digi 24-nek nyilatkozó kormányfőt arról kérdezték, hogy Románia fog vagy nem fog NATO-lőszereket gyártani. Ciolacu azt válaszolta, hogy az Európai Bizottság hétfőn vagy kedden tesz bejelentést egy közös projektről, egy Románia területén megnyitandó ultramodern lőszergyárról – tájékoztat Románia vezető médiumok, a Maszol.ro.

„Közel 400 millió euró beruházásról van szó, amelyből 47 millió eurót az Európai Bizottság biztosít” – idézte az Agerpres a kormányfőt. Ciolacu arról is biztosított, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Romániát. Kifejtette: Románia a NATO tagja, és az ország területén több ezer katona teljesít szolgálatot a Szövetség tagállamaiból.

Az EU jogszabályt javasol az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak nevelésére.

Az Európai Bizottság jogszabályt javasol az európai védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére, annak érdekében, hogy az uniós készleteket gyorsabban lehessen feltölteni és a muníciót Ukrajnába szállítani – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A testület 500 millió eurót bocsát rendelkezésre a termelés fokozására. A bizottság szerint a jogszabály, amennyiben életbe lép, erősíteni fogja az uniós védelmi ipar reagálóképességét, valamint lőszer-ellátást Európában. „E hadiipari termékek megfelelő mennyiségben és időben történő rendelkezésre bocsátása kritikus fontosságú az európai biztonság és az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések szempontjából” – hangsúlyozta közleményében a bizottság.

1. Member States supply ammunition from their existing stocks

2. We will procure jointly more ammunition for Ukraine

3. We are ramping up and speeding up industrial production of ammunition in Europe

To supply more ammunition for Ukraine and strengthen our EU defence… pic.twitter.com/HjKFl43Gf0

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 3, 2023.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a lőszergyártás felgyorsítása része annak a háromdimenziós uniós tervnek, amely Ukrajna munícióval való támogatását segíti elő.

„A tagállamok további lőszert szállítanak a meglévő készleteikből, az Európai Békefenntartási Eszköz 1 milliárd eurós támogatásának segítségével, majd közösen még többet szereznek be Ukrajna számára. A szerdai jogszabályjavaslat pedig a lőszergyártási kapacitások megnövekedését teszi majd lehetővé” – jelentette ki.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a jogszabályjavaslat az uniós tagállamok egy hónapon belül elfogadják, hogy az uniós ipar minél előbb megkezdhesse a lőszertermelés fokozását.

MTI

Kép
Forrás

#eu#ursulavonderleyen#beruházás#románia#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,