Pálinkás Józsefet, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltjét kérdeztük.

Több évtizedes közéleti szerepléssel a háta mögött mikor és milyen okokból döntött arról, hogy indul az ellenzéki kormányfőjelöltek előválasztási versenyében?

– Kedden döntöttem el, az új pártunk első közgyűlésén. Persze, korábban is sokat gondolkodtam ezen, de a döntés akkor vált véglegessé. Úgy érzem, az életpályám, az egyéniségem teljesen más színt hoz a politika világába. Hogy elegendő lesz-e az idő a megfelelő eredmény eléréséhez, majd meglátjuk, de szerintem vannak dolgok, amibe néha muszáj gyorsan belevágni.

Mindenki ezt olvassa most!

Milyen esélyeket jósol magának és a pártjának, milyen kampánnyal próbálja beérni a többieket?

– A pillanatnyi állás szerint kevés esélyem van, ám ez akár rövid idő alatt is megváltozhat. Gyorsan eldől, hogy ez egy szépségverseny, pártversengés, vagy netán éppen a jelöltek alkalmassága lesz a legfontosabb tényező. Ha az utóbbi lesz a szavazóknál a fő szempont, akkor versenyben lehetek. Főként azoknál, akik azt várják, hogy legyen egy olyan politikai formáció és egy olyan hazafias gondolkodású ember, aki az ország érdekeit mindenek fölé helyezi, becsületes és hozzáértő. Én 30 év sikeres közéleti szereplés után is bátran állíthatom, hogy egyetlen fillérhez nem jutottam hozzá a fizetésemen kívül.

Előny vagy hátrány lehet az, hogy egykori pártja, a Fidesz ellen készül harcba?

– Én azt látom, hogy a Fidesz kifordult önmagából, pontosan az ellenkezője, mint amit képviselt az 1998–2002 közötti időszakban, amikor a kormány államtitkára és minisztere voltam. Előnyöm, hogy ismerem a rendszert, s meg tudom szólítani azokat a kormánypárti szavazókat is, akik nem pusztán a hitük szerint szavaznak a Fideszre, hanem már vannak fenntartásaik.

blikk

Hirmagazin.eu