A gyermekbénulást okozó poliovírus újabb típusát sikerült kiirtani a Föld színéről, ami fontos mérföldkövet jelent a veszélyes kórokozó elleni végső harcban

– közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

Komoly nehézséget okozott az Egészségügyi Világszervezetnek az elmúlt években, hogy felvegye a harcot a gyermekbénulással. 2015-ben azt követően jelent meg újra a poliovírus, hogy ezt megelőzően 2010-ben észleltek utoljára ilyen megbetegedést. Négy évvel ezelőtt Délnyugat-Ukrajnában betegedtek meg a gyermekek, ott ugyanis a gyerekeknek csak a fele van beoltva a kórokozó ellen. Akkor sikerült megfékezni a terjedést, most azonban újabb mérföldkőhöz érkezhettünk el a végső megoldás felé vezető úton.

„A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk” – mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója. A gyermekbénulás felszámolásának igazolására létrehozott globális bizottság e heti bejelentése arról számol be, hogy már csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.

A WHO 1988-ban indította el a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, melynek eredményeképpen 1988 és 2012 között a fertőzöttek száma több mint 99 százalékkal csökkent.

Még mindig komoly gondot jelent az 1-es típusú poliovírus, amely továbbra is jelen van Pakisztánban és Afganisztánban, ahol az idei év során eddig 88 embert fertőzött meg. Ez a 2017-es globális mutatókhoz képest jelentős emelkedést jelent, akkor ugyanis rekord alacsony számú, mindössze 22 esetet jegyeztek fel világszerte.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat be a szervezetbe. Nagyon gyorsan terjedhet az öt évnél fiatalabb gyerekek esetében, különösen ott, ahol nincs biztosítva megfelelő higiénia.

A betegség azonnal megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. Bár a betegség gyógyíthatatlan, oltással megelőzhető: az elmúlt évtizedekben a csecsemőket és gyermekeket célzó országos és regionális oltókampányoknak köszönhetően drasztikusan csökkent világszerte az esetek száma.

A Fülöp-szigetek a múlt hónapban jelentette be, hogy sürgősségi oltási kampányt tervez, mivel közel két évtized után újra megjelent délkelet-ázsiai államban a gyermekbénulás, ahol eddig két esetet regisztráltak

blikk, hvg.Hirmagazin.eu