A felnőtt lakosság mintegy 40 százalékát érinti a magas vérnyomás betegsége – közölte az InfoRádióval Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. A szervezet fontosnak tartja a rendszeres otthoni vérnyomásmérést, emiatt kifejlesztett egy Kardionapló nevű applikációt, amely segítséget nyújthat ebben.

Hazánkban körülbelül 3,5 millió magasvérnyomás-betegséggel küzdő ember él, közülük nagyjából egymillióan nem kapnak kezelést, vagy nem is tudják, hogy betegek. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet arra, hogy széles körben elterjessze a rendszeres otthoni vérnyomásmérést. Olyanoknál is, akik egyébként úgy tudják, hogy nincs bajuk.

Az otthoni mérés elterjedésével fontos, hogy ezek az adatok megfelelő módon legyenek dokumentálva, és ezt segíti elő a Kardionapló elnevezésű applikáció, amit a társaság fejlesztett ki – mondta az InfoRádiónak Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. Gyakorlatilag egy átlátható leletként nyújtja át a mért értékeket, azok átlagait a kezelőorvosnak.

Egy 2018-as uniós irányelv igazítja el a laikusokat abban, kinek milyen gyakorisággal érdemes akár otthon is megmérnie a vérnyomását. E szerint ha a pár napig mért értékek alapján az optimális – 120/80 Hgmm – tartományban vagy az alatt van, akkor 3-5 év múlva elég megismételni egy ilyen mérési periódust.

Minél magasabbak az értékek, annál gyakrabban kell mérni

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha a felső érték a 130-140 és az alsó a 85-90 közötti tartományban van, akkor akár már pár hónapon belül is ismételni kell a néhány napos mérési periódust. Ha meghaladja a küszöbértéket, ami az otthoni mérés esetében átlagosan 135/85 higanymilliméter (Hgmm), akkor egy laikus is magasvérnyomás-betegséget tud diagnosztizálni.

Ekkor már mindenképp szükséges orvoshoz fordulni

– hívta fel a figyelmet Járai Zoltán. Hozzátéve, hogy mindig az orvos mondja meg, hogyan, milyen módszerrel kell kezelni a hipertóniát. A kezelés formájától, a betegség súlyosságától is függ, hogy utána milyen sűrűn kell a kezelt személynek a méréseket ismételnie.

Persze nem kell, hogy rögeszmévé váljon a vérnyomásmérés. Ha meghatározott periódusokban – például havonta egy hétig napjában kétszer – megmérik, akkor kapnak egy átlagértéket, és ezáltal tudják kontrollálni, hogy a kezelés megfelelően, hatékonyan véd-e – tette hozzá Járai Zoltán.

Nyitókép: Pixabay
infostart, Hirmagazin.eu