Karl Lauterbach szerint a Covid-fertőzés elkerülése most felér egy karácsonyi ajándékkal.

A koronavírus-járvány rohamosan terjed Németországban, ráadásul „megfűszerezve” az influenzával. Ez indította Karl Lauterbachot arra, hogy néhány napon belül immár a második felhívásában a fertőzések elkerülése érdekében az eddiginél is nagyobb óvatosságot és ennek keretében mielőbbi oltást sürgetett.

Kar Lauterbach ezúttal a Bild című országos napilap hétvégi számában fejtette ki, hogy az advent idején még nagyobb óvatosságra van szükség. A miniszter felsorolta az általa javasolt sürgős intézkedéseket, így mindenekelőtt

fokozott maszkviselést sürgetett, a zárt ünnepségek elkerülése mellett emelt szót, és hangsúlyozta home office fokozottabb alkalmazását.

Azt is közölte, hogy mindenekelőtt tesztelésre, illetve védőoltásra van szükség.

A koronavírus nem olyan megfázás, amelyet minden évszakban „nyugodtan” megkaphat az ember – mondta Lauterbach, utalva arra, hogy veszélyes betegségről van szó. Hangsúlyozta, hogy a járvány a kockázati csoportokba tartozókat, azaz a krónikus betegeket és az idősebbeket fenyegeti leginkább.

„Ha szeretnék elkerülni a megbetegedést a karácsonyi ünnepek idején, akkor a következő napokban a lehető leggyorsabban oltassák be magukat” – fogalmazott a miniszter. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy ideális esetben egyszerre kellene a koronavírus és az influenza elleni oltás is felvenni, egyiket a jobb, míg a másikat a bal vállba.

A miniszter javasolta a maszkviselést a metrón, a buszokon és a vonatokon. „Ha lehetséges, maradjanak otthon, mintsem az irodai társaságot élvezzék” – jelentette ki, és felszólított a beltéri ünnepségek elkerülésére is.

„A fertőzés elkerülése felér egy karácsonyi ajándékkal”

– összegezte az általa mondottakat az egészségügyi miniszter.

A miniszter felhívásával egy időben tette közzé a YouGov közvélemény-kutató intézet azt a felmérését, amelyből kitűnt, hogy a fertőzéstől való félelem már nemigen játszik szerepet az emberek magatartásában. Az adatok szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada nem aggódik amiatt, hogy advent, illetve a karácsonyi ünnepek idején fertőződne meg.

Ezzel szemben hat százalékot tesz ki a „nagyon aggódók”, illetve huszonegy százalékot a „kevésbé aggódók” száma. Ugyanakkor a többség egyetértett azzal, hogy bizonyos fokú óvatosság elengedhetetlen, különös tekintettel a karácsony előtti bevásárlásokra, illetve az ünnep alatt családi összejövetelekre.

A megkérdezettek 42 százaléka megfázásos tünetek esetén esetén támogatta koronavírus-teszt elvégzését a karácsonyi ünnepek előtt.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA