Budapest — Úgy emelgeti kollégáját Pollák Imre (29), mintha csak pillecukorból lenne.

A fővárosi tűzoltó ha épp nem életeket ment, versenyekről versenyekre jár, célja, hogy egyszer majd ő lehessen az ország legerősebb embere. A XIV. kerületi katasztrófavédelmi megbízott 16 évvel ezelőtt feszült neki először a súlyoknak, azóta pedig számos sikert elért. – Rendszeresen járok erősember-versenyekre, mindenféle kategóriában kipróbáltam már magam: húztam kamiont, emelgettem több száz kilós kőgolyókat vagy épp hordókat vittem faltól falig – kezdte Imre, aki nemrég a páros Erősember Európa-kupán egy ezüstérmet is szerzett csapattársával együtt.

– Első körben egy 20 tonnás kamiont kellett elhúznunk, majd egy autót is felemelnünk. Bár fáradtak voltunk, hajtott minket az adrenalin, hiszen a verseny vége még nagyon messze volt. A következő szám a vikingnyomás volt, ami annyit jelent, hogy kilencven másodperc alatt 150 kilót nyomtunk a fejünk fölé többször – folytatta az erős ember, aki külföldön is versenyez a modern kori Herkulesekkel.

Egy kamion több tonna, megmozdítani is lehetetlennek tűnik, nemhogy odébb húzni

– Talán a legbüszkébb arra vagyok, amikor tavaly Ukrajnában egy 410 kilós súllyal sikerült 20 métert mennem – mondta a férfi, aki stabilan menetel afelé, hogy egyszer ő legyen a legerősebb magyar.

Hivatása azonban még ennél is fontosabb számára. – A parancsnokságon mindenki támogat abban, amit csinálok. Az egyik kolléga például készített nekem egy súlyzót szabadidejében, annak segítségével tudtam gyakorolni. A társaimat persze nem szoktam emelgetni, de előfordult, hogy valaki egy kép kedvéért beáldozta magát – árulta el nevetve Imre.

– Gyermekkorom óta tűzoltó szerettem volna lenni, hiszen édesapám és a testvérem is egyenruhát viselt, bár más szerveknél. Az álmaimnak élek jelenleg is, hálás vagyok, hogy olyan munkakörben dolgozhatok, ami a hobbimban sem gátol – zárta a lánglovag.

Imre a hét végén Szombathelyen versenyez.

Hatalmas súlyok

Már ötödik alkalommal hódítja el az Európa legerősebb emberének járó díjat Hafþór Júlíus Björnsson (30), a Trónok Harca sztárja. A világ legerősebb emberének is megválasztott izlandi elképesztő tömegeket mozgat meg. A 190 kilós óriás a tavaszi Európa-bajnokságon egy 350 kilós vasat tízszer is felemelt.

blikk