Az oltás nélkülieket is védi, ha oltottak vannak a környezetükben

Dátum:

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a még nem oltottak is nagyobb biztonságba kerülnek, a környezetük felveszi a vakcinát.

Arról, hogy az elérhető koronavírus elleni oltások megvédenek bennünket a súlyos megbetegedésektől és a halálozástól, az első pillanattól kezdve beszélnek a kutatók. Arról azonban, hogy vajon környezetünk is nagyobb biztonságba kerül-e azáltal, hogy immunizáltuk magunkat, ritkábban esik szó. Kezdetben ennek éppen az ellenkezőjétől tartott mindenki, arra gondolva, hogy az átoltottság növekedésével lazulni fog majd a védekezésre fordított figyelem, ezáltal pedig ismét megugrik az esetszám.

A BBC cikke az oltások hatását a következő hasonlattal ismerteti: képzeljük el a koronavírussal való találkozást követően kialakuló állapotot úgy, mint egy létrát. Ennek csúcsán a legsúlyosabb következmény, a halál van, alsó foka pedig a tünetmentes fertőzés.

Az oltás hatására mindenki lejjebb léphet néhány fokot:

az, aki anélkül belehalna a betegségbe, talán csak enyhe vagy közepes tüneteket produkál majd, míg aki egyébként enyhe tünetekkel úszná meg, az tünetmentes hordozó lehet, vagy el sem fogja kapni a fertőzést.

Azokban az országokban lehet ezzel kapcsolatos valódi információkra szert tenni, amelyekben az oltottak száma már viszonylag magas: Nagy-Britanniában egyelőre óvatosan fogalmaznak a hivatalos szervek, de arra utalnak, hogy az oltásoknak van hatásuk már a korai adatok szerint is a fertőzés átadására. A még magasabb átoltottságú Izraelben is stabilan csökken az új esetek száma, már a pár százas kategóriáig mérséklődve, és az új halálozásoké is ennek megfelelően alacsony.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Tudományosan bizonyított adatok klinikai tesztekből állnak rendelkezésre. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának tesztjében a tünet nélkülieket is tesztelték, azt találva, több mint 50 százalékkal esett körükben a pozitív tesztek száma. Egy friss, egészségügyi dolgozók bevonásával végzett amerikai kutatás szerint a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával oltottak körében egy adagot követően 80, két adag után pedig 90 százalékos volt a megfertőződés elleni védelem. Korábban egy brit hasonló kutatás 70 és 85 százalékos arányokat talált.

Skót adatok szerint azoknak az idősotthonoknak a lakói, akiknek környezetében oltott egészségügyi dolgozók végezték az ápolást, sokkal kisebb eséllyel kapták el a betegséget.

Egy cambridge-i kórházi dolgozók körében végzett felmérés pedig 75 százalékos csökkenést talált a tünetmentes megbetegedésekben oltást követően.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

 

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A magyarok egy része is szenved ettől a betegségtől: alkoholfüggőség!

Az alkoholfüggőség egy összetett és súlyos egészségügyi probléma, amely...

A mellbimbó viszketésének okai

A nők gyakran küzdenek mellbimbóviszketéssel. Ez a probléma nemcsak...

Mitől fáj a fejünk és mit tehetünk ellene otthon?

A fejfájás számos különböző okból kialakulhat, beleértve a stresszt,...

Miért jó mindenkinek a HOME-OFFICE munkavégzés lehetősége?

A Home Office csökkenő munkaidő, megfelelő kondíciók és lehetőségek,...
Megszakítás