2015 03 10 074920
Forrás: MTI | 2015. 03. 10. 07:00:00

A Polgári Törvénykönyv szerint segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő valamint a testvér, az élettárs azonban nem – írja a Világgazdaság.
Gombamód szaporodnak a nyitva tartó üzletek megtalálását segítő online térképek, applikációk, miközben készülnek a hatóságok is – írja a lap.

Az újság keddi cikke szerint a www.vasarnapinyitvatartas.hu oldalon, ami a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon, eddig 3000-3500 cég regisztrált.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a cikk szerint hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd, hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat.

A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő valamint a testvér, az élettárs azonban nem.

A Világgazdaság egy másik cikkében arról számol be, összesítése szerint az üzletek kevesebb, mint három százaléka maradhat nyitva vasárnap.