Ennyi minden került elő eddig a Széll Kálmán tér felújítása közben. Találtak már százkilós orosz bombát, 18. századi temetőt, háborús tömegsírokat és reneszánsz kályhacsempéket is.

Amióta tart a Széll Kálmán tér átalakítása, egyre-másra kerülnek elő a föld alól a múltból hátramaradt tárgyi emlékek, leletek a reneszánsz kori kályhacsempéktől az ide temetett polgárok maradványain át a II. világháborús szovjet páncéltörő gránátig. A Kalef blog összegyűjtötte az eddig megtalált relikviákat, amelyek között egészen hajmeresztőek is vannak.

Bombák

Az első bombát még februárban találták a tér közepén, a 61-es villamos megállójának helyén földmunkák és betondarálás közben. A 75 mm-es német páncéltörő gránát valószínűleg a Panzer IV. – Párduc harckocsi lőszere volt.

Ami eddig előkerült a Széll Kálmán téren
Fotó: Kalef blog/BKK

A metrókijárat épülete előtt, szintén földmunkák közben bukkant elő egy 76 mm-es orosz páncéltörő gránát, feltehetően a legendás T-34 típusú harckocsiból származott.

A Vérmező úti rézsűben a lépcső építése közben egy 152 mm-es orosz betonromboló gránát került elő. A megtalált robbanószerkezet a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata szállította el a helyszínről.

A Széll Kálmán tér és a Dékán utca sarkán közműépítés közben egy munkagép egy 100 kg-os orosz rombolóbombát fordított ki a földből (ezt a típust egyébként hadihajók elsüllyesztésére fejlesztették ki az oroszok, de bevetették városok lerombolásakor is). A környező területet kétszáz méter sugarú körben kitelepítették, a vizsgálat után elszállították a monstrumot.

Ami eddig előkerült a Széll Kálmán téren

Fotó: Kalef blog/BKK

A Vérmező úti rézsűben földmunkálatok közben egy meglepően jó állapotú német kézigránátot találtak a munkások.

A villamossínpálya földmunkálatai közben bukkantak egy második világháborús gránátra. A tűzszerészek elrendelték a tér lezárását, és a gránát helyétől számított 400 méter sugarú körben az épületek kiürítését. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, hogy biztosítsa a terület teljes lezárását, és segítse a lakók átmeneti kiköltözését. A lakosság egy közeli iskolában várta ki a művelet végét.

A Csaba utcánál a mozgólépcső-építés közben egy 82 mm-es orosz aknavető gránát került elő a talajból, amelyet később meg is semmisítettek.

A Várfok utca rézsű előtti területén egy 120 mm-es orosz aknavetőgránát gránát került elő.

Csontok, temető és tömegsírok

A 61-es villamos elektromos hálózata nyomvonalának ásása közben a Szilágyi Erzsébet fasornál 18. századi temetőre bukkantak, csontokkal és koporsószögekkel. A feltárt sírok földfelszíntől mindössze 50-60 cm mélységben voltak.

Ez a terület volt a várban lakó polgárok temetkezőhelye, mielőtt a Vérmezőn újabb temetőt nyitottak számukra.

Közműnyomvonal-ásás közben egy magyar katona maradványai kerültek elő a Krisztina körút mentén.

A hősi halált halt katona származására a nála talált tárgyakból és a megmaradt ruházatából lehetett következtetni: volt nála tízfilléres, borotva és egy ruházati áruház kártyája, amelyen a „…ria ruházati áruház” és a „…színház utca” feliratok olvashatók.

A Vérmező utcával párhuzamosan, a 4-es és 6-os villamos elektromos kábeleinek fektetése közben állati és emberi csontok kerültek elő. Miután Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakemberei megvizsgálták a területet, kiderült: német katonák tömegsírját rejtette a föld.

Több apró személyes tárgy is előkerült belőle, például egy faragott, pár centis maci, illetve a három „dögcédula”, amelynek alapján beazonosították a katonákat. A tűzszerészek találtak még Vécsey kézigránátot és szovjet gyalogsági lőszereket is a közelükben. A tömegsírból összesen 11 német katona, egy különálló feltárási területen pedig egy magyar és egy német elhunyt maradványait sikerült exhumálni. A második világháborúban elhunyt hősi halottakat a budaörsi német–magyar katonatemetőben helyezték végső nyughelyükre.

Történelmi leletek

A Budapest Történeti Múzeum munkatársai ásatásokat végeztek, melynek során nagyon sok állati maradvány is a felszínre került.

A helyszínen több zsáknyi állati csontot, rengeteg kerámiadarabot valamint fémtárgyakat gyűjtöttek össze.

Előkerült még török kori beásás és egy falmaradvány is.

A Széna tér mellett talált török kori gödör után egy 18. századi temető sírjait bolygatták meg a munkagépek. A régészcsapat innen is több lelettel távozott.

 

Forrás: szeretlekmagyarország