A magyar államnak 25 százalékos részesedése van a Yettel Magyarországban, melyet a HWSW informatikai szakportál újságírója szerint vagy egy arab távközlési csoport szerez meg, vagy visszakerül a cseh PPF Telecom Grouphoz – szemlézte a hírt az infostart-hu

Várhatóan 2024 elejétől Abu-Dzabiból származó főtulajdonosa lehet a Yettelnek – értesült a Telex. Az e& nevű távközlési csoport a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedéséről kötött üzletet, melynek értelmében Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon ez az arab cégcsoport lesz a helyi részesedés főtulajdonosa.

Koi Tamás szakújságíró azt mondta az InfoRádióban, hogy az e& (korábbi nevén Etisalat) távközlési csoport nagyon komoly akvizíciós politikát kezdett el az utóbbi időben és jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben, az Arab-térségben, valamint Észak-Afrikában rendelkezik kiterjedt portfólióval. Ugyanakkor az ügyfélszámot tekintve egy kisebb szolgáltatóról van szó, nagyjából 16-17 millió előfizetője van.

Az e& azonban terjeszkedni szeretne és egyre komolyabb szereplővé válna a piacon, ezért jelentős befektetéseket indított el.

Nemcsak a cseh PPF Telecom Grouppal üzletel, hanem a Vodafone-csoportban is birtokol mintegy 20 százalékos üzletrészt. A HWSW informatikai szakportál újságírója szerint ez is jól mutatja, hogy milyen tőke áll az arab cég mögött, és ez a befektetési politika valószínűleg idővel más európai térségekre is kiterjedhet.

A felek augusztus elsején jelentették be a tranzakció részleteit, melynek keretében 2,15 milliárd eurós (800 milliárd forintos) üzlet révén a PPF 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át az e&-nek. Az ügylet részét képezi a magyar, a bolgár, a szerb és szlovák Yettel, valamint az infrastruktúra-szolgáltató Cetin is. A cseh vállalatokat a PPF leválasztja és megtartja. A két fél közötti egyezség tartalmaz egy további 350 millió eurós nyereség-prémiumot is a lezárást követő három éven belül, amennyiben a PPF teljesít bizonyos pénzügyi célokat, illetve egy legfeljebb 75 millió euró összegű visszatérítést – gyenge pénzügyi eredmény esetére.

Koi Tamás közölte: idehaza azért speciális a helyzet, mert a magyarországi az egyetlen olyan piac a PPF távközlési portfóliójában, ahol nem a cseh társaság az egyedüli tulajdonos, hanem

a magyar államnak is van tulajdonrésze, egészen pontosan egy 25 százalékos pakett.

Ehhez még 2019-ben jutott hozzá az Antenna Hungária, ami akkor még 100 százalékban állami tulajdonú vállalat volt. Utóbbi tranzakció egy évvel azután valósult meg, hogy a norvég csoport kivonult Magyarországról. A szakújságíró emlékeztetett, hogy 2018 márciusában jelentették be, hogy az akkor még Telenor néven működő szolgáltató közép-kelet-európai cégeit (köztük a Telenor Magyarországot) eladják a cseh PPF-csoportnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Az említett 25 százalékos tulajdonrész-átruházás, illetve adásvétel után bonyolult helyzet állt elő, hiszen 2022-ben a 4iG lett az Antenna Hungária többségi tulajdonosa, majd Vodafone-részvényekre cserélte az állammal a Yettel-részesedést, és így gyakorlatilag ismét visszakerült ez a 25 százalékos rész az államhoz.

Koi Tamás szerint két lehetséges opció van arra, hogy mi történik ezzel a 25 százalékos állami tulajdonrésszel. Az egyik, hogy eladják az arab félnek, a másik alternatíva pedig az lehet, hogy megállapodnak a PPF-csoporttal, és utóbbi visszavásárolja.

Önálló 5G technológia – Magyarországon elsőként

Mészáros Attila, a Yettel vállalati és kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a cégcsoport Magyarországon elsőként elindítja az 5G-hálózat jelenleg legfejlettebb változatát. Kiemelte, hogy a most bevezetett önálló 5G esetében már a mobil kapcsolat minden eleme így zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja.

KAPCSOLÓDÓ HANG

A Yettel önálló 5G-szolgáltatása országosan már csaknem 700 bázisállomáson érhető el, elsőként a Yettel 5G-t használó otthoni és irodai internet-előfizetőinek. Az előfizetők egy részének már most elérhetővé vált, a továbbiakban pedig az otthoni és irodai internet-előfizetők számára a teljes hozzáférés biztosítása egy ütemezett menetrend szerint történik 2024 első negyedévének végéig, aminek része a megfelelő ügyfélélmény érdekében a hálózati teljesítmény optimalizálása is. Az önálló 5G okostelefonokon való megjelenése a jövő év hátralévő részében várható.

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA