A platform elkezdte tesztelni az akár 60 perces videók feltöltésének engedélyezését, valamint már gyakorlat a 4000 karakter szövegmennyiség bevitele, ami azt jelenti, hogy a cikkeket, posztokat az olvasók a TikTok-on olvassák el, ott koimmentelik, ott vitáznak, mondják el véleményeiket.

Ez a tendencia erős kihatással van a Facebook közösségi máédiára, mert az olvasók szép lassan elhagyják a Facebook-ot és átvándorolnak a TikTokra!

A TikTok a kezdetekben a rövidvideós formátumáról lett ismert, eleinte ugyanis legfeljebb 15 másodperces tartalmakat lehetett megosztani a platformon. Ezt a hirtelen népszerűvé vált vertikális (álló) videós formátumot aztán a konkurensek is igyekeztek lemásolni, így született meg a Facebook/Instagram Reels és a YouTube Shorts is, felemás sikerrel.

Mindeközben azonban a TikToknál sem ültek a babérjaikon, és fokozatosan engedtek az időlimiten, előbb 3 perces videókat lehetett feltenni, aztán jelenleg a 10 percesek mennek, noha teszteltek már például 30 perceset is korábban.

Innen azonban most egy nagy ugrás következhet a 60 perccel, melynek tesztelését a TikTok is megerősítette a TechCrunch portálnak – számolt be a hvg.hu. Egyelőre csak néhány piacon, kevés felhasználóval tesztelik az újítást, ami túlmutat egy egyszerű változtatáson.

Ezzel ugyanis nyíltan a YouTube terepére tenné be a lábát a platform: hosszabb, kifejtősebb videókat lehetne posztolni. Lehet, hogy ennek hatására néhány youtube-os tartalomgyártót is sikerülne átcsábítani a TikTok felületére.

Egyelőre azonban csak egy tesztről van szó, így jelen állás szerint nem tudni, élesedik-e valaha minden felhasználónál az egyórás limit.

A TikTok Bemutatása

Bevezetés

A TikTok egy rövid videók megosztására szolgáló közösségi média platform, amelyet a kínai ByteDance technológiai vállalat fejlesztett ki. Az alkalmazás 2016-ban indult Kínában Douyin néven, majd 2018-ban nemzetközileg is elérhetővé vált TikTok néven. Azóta a TikTok hatalmas népszerűségre tett szert világszerte, és jelentős hatással van a digitális kultúrára, a zeneiparra, valamint a marketing és reklám világára.

A TikTok működése

A TikTok lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 15 másodperctől akár 3 percig terjedő videókat készítsenek és osszanak meg. A videók általában zenei aláfestéssel, effektekkel és szűrőkkel vannak ellátva, ami segít a kreatív tartalmak előállításában. A platform rendkívül intuitív és könnyen használható, ami hozzájárul a gyors elterjedéséhez és népszerűségéhez.

Fő funkciók

 1. Felfedezés (For You Page, FYP): Az alkalmazás központi eleme a „For You Page” (FYP), amely egy személyre szabott videófolyam. Az algoritmus a felhasználó viselkedése alapján (például mely videókat nézi meg és kedveli) javasol tartalmakat. Ez az algoritmus a TikTok egyik legnagyobb erőssége, mivel segít új tartalmak felfedezésében és növeli a felhasználói elköteleződést.
 2. Hangok és zene: A TikTok egyik legnépszerűbb funkciója a zenei könyvtár, ahol a felhasználók különböző zenéket és hangokat használhatnak videóikhoz. Ez lehetőséget ad a kreatív kifejezésre és a zenei trendek kialakítására.
 3. Effektek és szűrők: A platform számos különböző effektet és szűrőt kínál, amelyek segítségével a felhasználók egyedi videókat készíthetnek. Ezek az effektek magukban foglalják az arc szűrőket, AR (kiterjesztett valóság) elemeket és vizuális trükköket.
 4. Duet és Stitches: Ezek a funkciók lehetővé teszik, hogy a felhasználók mások videóira reagáljanak vagy azokat újra felhasználják saját tartalmukban. A Duet funkció két videót helyez egymás mellé, míg a Stitches lehetővé teszi a videók részleteinek beillesztését egy új videóba.
 5. Live streaming: A TikTok élő közvetítési lehetőséget is kínál, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben kommunikáljanak követőikkel.

Növekedés és Hatás

A TikTok népszerűsége gyorsan növekedett, különösen a fiatalok körében. 2021-re az alkalmazás több mint 2 milliárd letöltéssel büszkélkedhetett, és napi több száz millió aktív felhasználója van. Az alkalmazás nemcsak a szórakozás és a kreatív kifejezés eszközeként szolgál, hanem jelentős hatással van a zenei és médiaiparra is.

 1. Zenei ipar: A TikTok egyre nagyobb szerepet játszik a zenei trendek kialakításában. Számos dal és előadó vált ismertté a platformon keresztül. Például Lil Nas X „Old Town Road” című dala először a TikTok-on vált virálissá, majd nemzetközi sláger lett.
 2. Vírusos kihívások és trendek: A TikTok híres a különböző kihívások és trendek gyors elterjedéséről. Ezek a kihívások gyakran táncmozdulatok, szinkronizálások vagy kreatív feladatok köré épülnek, amelyek a felhasználókat ösztönzik a részvételre és a tartalom létrehozására.
 3. Influencerek és marketing: A TikTok újfajta influencerek generációját hozta létre, akik jelentős követőtáborral rendelkeznek és képesek befolyásolni a trendeket és fogyasztói szokásokat. A márkák egyre inkább kihasználják a TikTok influencereit marketing kampányaikban.

Kihívások és Kritika

Mint minden nagy közösségi média platform, a TikTok is számos kihívással és kritikával szembesül. Ezek közül néhány:

 1. Adatvédelem és biztonság: A TikTok-ot gyakran kritizálják az adatvédelem és a felhasználói adatok kezelése miatt. Különösen az Egyesült Államokban és Európában vannak aggályok a kínai tulajdonú ByteDance céggel kapcsolatos adatvédelmi kérdések miatt.
 2. Tartalmi szabályozás: A platformon elérhető tartalmak sokszínűsége miatt a TikTok-nak nehéz feladata van a nem megfelelő tartalmak szűrésében. A platformot többször bírálták azért, hogy nem lép fel elég hatékonyan a gyűlöletbeszéd, az erőszakos tartalmak és az álhírek ellen.
 3. Mentális egészség: A TikTok, mint más közösségi média platformok, hatással lehet a felhasználók mentális egészségére. A folyamatos összehasonlítás, a negatív kommentek és a digitális függőség mind hozzájárulhatnak a felhasználók jólétének romlásához.

Jövőbeli Kilátások

A TikTok jövője ígéretes, de számos kihívással és lehetőséggel is szembesül. Az alkalmazás folyamatosan fejlődik, új funkciókat vezet be és igyekszik fenntartani a felhasználói érdeklődést. Néhány fontos terület a jövőbeli fejlődés szempontjából:

 1. Technológiai fejlesztések: A TikTok továbbra is új technológiákat vezet be, például fejlett mesterséges intelligenciát és gépi tanulást az ajánlórendszerek és a tartalomkezelés javítására.
 2. Globális terjeszkedés: A TikTok már most is globális jelenléttel bír, de folytatja terjeszkedését új piacokra és régiókba. Ez magában foglalja az új felhasználók megszerzését és a helyi tartalomkészítők támogatását.
 3. Üzleti modellek diverzifikálása: A TikTok a hirdetések mellett más bevételi forrásokat is kutat, például e-kereskedelmi funkciókat és prémium szolgáltatásokat.
 4. Közösségi felelősségvállalás: A TikTok számára fontos, hogy felelősségteljesen kezelje a felhasználói bázisát és hozzájáruljon a közösségek jólétéhez. Ez magában foglalja a mentális egészség támogatását, a biztonságos online környezet megteremtését és a helyi közösségek támogatását.

Összegzés

A TikTok egy rendkívül népszerű és befolyásos közösségi média platform, amely jelentős hatással van a digitális kultúrára és a zenei iparra. A platform folyamatos fejlődése és újításai lehetővé teszik, hogy a felhasználók kreatívan fejezzék ki magukat, és új tartalmakat fedezzenek fel. Bár a TikTok számos kihívással néz szembe, a jövőbeli kilátások ígéretesek, és a platform továbbra is fontos szereplője marad a közösségi média világának.

Hirmagazin.eu