Az elmúlt év során a magyar gazdaságban hatalmas változások történtek a vagyonok terén. Mészáros Lőrinc hihetetlenül növelte vagyonát, ami mostanra elérte az elképesztő 990 milliárd forintot. Ez az összeg komoly növekedést mutat az előző évi 660 milliárd forinthoz képest, és csak még inkább megerősíti pozícióját az ország leggazdagabb emberének.

Az élen továbbra is stabilak a helyzetek, Csányi Sándor és Felcsuti Zsolt megtartották második és harmadik helyüket. Csányi vagyonát 700 milliárd forintra növelte, míg Felcsuti 486 milliárdról 486 milliárdra. Ezek az emberek és az általuk vezetett vállalkozások az ország gazdaságában jelentős szerepet játszanak, és folyamatosan terjeszkednek nemzetközi szinten is.

A lista azonban nem csak a már jól ismert neveket tartalmazza. Számos új név tűnt fel, akik korábban nem szerepeltek a százas listán. Például Vidmann László, akit az agrárszféra ismer és jelentős személyiségként emlegetnek, vagy Molnár Béla, akinek speciális mikroszkópokat fejlesztő vállalkozása az európai piacvezetők közé került.

Összességében ez a lista egyértelműen mutatja, hogy a magyar gazdaság dinamikusan változik és fejlődik. Az új nevek megjelenése és a már jól ismert vállalkozók vagyonának további növekedése azt sugallja, hogy az országban folyamatosan zajlik az üzleti tevékenység és az innováció. A gazdasági szereplők széles skálája, az építőipartól kezdve a turizmusig és az informatikáig terjedően, mind hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és az ország versenyképességének erősítéséhez.

A második és a harmadik helyen sincs változás a tavalyihoz képest: Csányi Sándor 700 milliárd, Felcsuti Zsolt pedig 486 milliárd forintos vagyonával a második és a harmadik helyezett.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az előző évi 610 milliárd forintról 700 milliárdra hizlalta vagyonát. A kiadvány szerint az OTP Bank Nyrt. tavaly minden idők legjobb eredményét érte el, adózás után 990 milliárd forintot, vagyis az előző évi csaknem háromszorosát. Mint írják, az utóbbi két évtized sikeres akvizíciós politikájának köszönhetően az eredmény kétharmada a külföldi leányvállalatoktól származik.

A harmadik helyen álló Felcsuti Zsolt pedig az előző évi 460 milliárd forintról növelte vagyonát 486 milliárdra. A többségi tulajdonában lévő cégcsoport szerkezete tavaly átalakult: az MPF Meta Zrt. az iparcikk- és szerszámgéptartozékok nemzetközi nagykereskedelmét, az MP Widenta Kft. a szerszámgyártást, az MPF-FÉG Kft. pedig a hűtők és hűtőkészülékek gyártását végzi. A három önálló holdingcég Svájcban található, és több külföldi vállalkozás tartozik hozzájuk., Új nevek a listán A kiadvány külön jelezte azt is, hogy kik azok az új nevek, akik korábban nem szerepeltek a százas listán. Az 52 éves Vidmann László rögtön a 61. helyre ugrott 42 milliárd forintos vagyonával, a lap szerint ő a hazai agrárszféra ismert és jelentős személyisége. Első vállalkozását édesapjával indította el, negyedszázaddal ezelőtt. Kisebbségi tulajdonrésze továbbra is a Family-Coop Kft.-n keresztül van a még édesapja és édesanyja által tulajdonolt Városföldi Agrárgazdasági Zrt.-ben. Az 59 éves Molnár Béla a 65. helyen áll 39 milliárd forintos vagyonával. A tulajdonában lévő speciális mikroszkópokat fejlesztő 3DHISTECH Kft. egy olyan magyar vállalkozás, amely csúcstechnológiát alkalmazva európai piacvezető lett. Szepesi Richárd, a hazai turisztikai ipar meghatározó alakja a 85. helyre került 29,5 milliárdra becsült vagyonával. A 45 éves, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Dobos Máté a 94. helyre került 22,5 milliárd forintos becsült vagyonával; az 59 éves, építőipari vállalkozó Derczó István és családja pedig a 98. helyen áll 17, 4 milliárd forinttal.

A 20 leggazdagabb magyar a kiadvány számításai alapján:

Mészáros Lőrinc (990 milliárd forint)

Csányi Sándor (700 milliárd forint)

Felcsuti Zsolt (486 milliárd forint)

Veres Tibor (422 milliárd forint)

Gattyán György (398 milliárd forint)

Szíjj László (300 milliárd forint)

Jellinek Dániel (295 milliárd forint)

Széles Gábor (238 milliárd forint)

Garancsi István (172 milliárd forint)

Kasza Lajos (163 milliárd forint)

Leisztinger Tamás (147 milliárd forint)

Wáberer György (146 milliárd forint)

Jászai Gellért (138 milliárd forint)

Futó Gábor (122 milliárd forint)

Bige László (115 milliárd forint)

Paár Attila (111 milliárd forint)

Scheer Sándor (110, 5 milliárd forint)

Révész Bálint (101 milliárd forint)

Tiborcz István (100 milliárd forint)

Lakatos Péter (99, 7 milliárd forint)

Hirmagazin.eu