A 444.hu internetes hírportálon megjelent hangulatkeltő cikk valótlanságot tartalmaz, amely megírása előtt a rendőrséget a hírportál nem kereste meg. (2018. 11. 15., cs – 15:58, Budapesti Rendőr-főkapitányság)

A 444.hu internetes hírportálon 2018. november 15-én „Odaláncoltak egy bőröndöt egy budapesti villamosmegállóhoz, de a rendőrség nem volt hajlandó megnézni, bomba van-e benne” címmel jelent meg írás.

A valósághű tájékoztatás alapelvét figyelmen kívül hagyva a cikk megjelenése előtt a rendőrséget a portál nem kereste meg, így a cikkben szereplő valótlan állításokra a cikk megjelenése előtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudott reagálni.

A hiteles tájékoztatás érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbiakat közli:

A cikkben szereplő bejelentő a központi segélyhívó szám helyett a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi telefonszámán, majd a kerületi rendőrkapitányság rendészeti osztályán tette meg bejelentését. A cikk címében szereplő tényállítással szemben, miszerint „Odaláncoltak egy bőröndöt egy budapesti villamosmegállóhoz, de a rendőrség nem volt hajlandó megnézni, bomba van-e benne” a valóság az, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyszínre járőrt küldött, aki

9 óra 20 perckor a helyszínen megjelent és megállapította, hogy a bőrönd üres.

A helyszínen bűncselekmény, szabálysértés gyanúja nem merült fel.

A valósághű tájékoztatás érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya a nap 24 órájában áll a médiatartalom-szolgáltatók rendelkezésére, hogy írásaikat korrekten, a valóságnak megfelelően, minden érintett felet megkérdezve tudják megjelentetni.

Forrás: police.hu