Biztos azt is hallottad már ezer helyen, hogy az első 7 másodperc alatt eldől, valaki szimpatikus-e. Ennyire fontos az első benyomás!

6 tipp, hogy jó benyomást tegyél - az első találkozásnál

Ne mondd, hogy még soha nem akartál senkit levenni a lábáról! Akár üzleti ügy, akár személyes, nyilván azt szeretnéd, hogy akivel találkozol, újra látni akarjon, szóval maradandó hatást akarsz tenni rá. Igen, hiába vagyok én tele jó tulajdonságokkal, sohase fog kiderülni, ha az elején elrontom, és a másik utána már tudni se akar rólam. Mindenkivel előfordul, hogy egyszer-kétszer elszúrja, ezért jól jöhet pár tipp, hogy mire figyelj. Legközelebb. Mert legközelebb mindig van: minden egyes új ismerősödre kénytelen leszel valamilyen első benyomást tenni. És ha már muszáj, akkor csináljuk minél jobban, nem igaz? Kérdés, hogy hogyan kell jól csinálni. Nézzünk most meg néhány ismert és kevésbé ismert, verbális és non-verbális kommunikációs módszert! Az Önmagad blog összeállítása.

1. Mosolyogj!

Az örökzöld tanács. Nagyon fontos, hogy a kellő pillanatban milyen arcot vágsz – úgyhogy lehetőleg ne valami kudarcon rágódj épp akkor! Az amerikaiak, akik aztán nagyon tudnak mosolyogni, egy kutatás szerint legjobban az első találkozás után a másik mosolyára emlékeznek.

De azért vigyázz a mosollyal: csak akkor hat, ha hiteles! Nehogy valami üres, lélektelen vigyort ragassz az arcodra, ami le se jön róla egész idő alatt! És ha már itt tartunk: ne legyen széles mosoly, mert attól meg úgy tűnik, mintha az idegességedet próbálnád leplezni. Akár még olyan elvetemültek is akadhatnak, akik egyenesen arrogánsnak bélyegeznek miatta.

A mosoly – a jó fajta – nemcsak jó benyomást tesz, de neked is jó. Csökkenti a stressz-hormonok szintjét a szervezetedben. Aki sokat mosolyog, tovább él!

2. Kézfogás: csak határozottan!

Mindegy, férfi vagy nő: számtalanszor belefutni olyanokba, akik ernyedten fogtak kezet. Talán nem is vagy tudatában, hogy a kéztartásod ernyedt, mert így szoktad meg. Pedig érdemes odafigyelni, hiszen a kézfogás, ha jól csinálod, magabiztosságot is közvetíthet. Nem kell megropogtatni a másik ujjait (ez túlzás lenne), hanem egyszer, nem túl erősen és nem túl hosszú ideig, de azért szorítsd meg a kezét!

3. Bemutatkozás: ne csak a neved!

Mondj valami kedveset! Nem kell túlzásba sem vinni, elég az is, hogy „örülök, hogy megismerhetlek”, de valami legyen. És ha nehezen emlékszel vissza azoknak a nevére, akikkel először találkozol, legjobb ilyenkor gondoskodni róla, hogy megjegyezd! Nagyobb az esély, hogy meg fogod jegyezni, ha elismétled a nevét, miután bemutatkozott. Tehát ha a másik azt mondja: „Szia, Judit vagyok”, akkor ne csak annyit vess oda: „Szia, Józsi”, hanem add meg a módját: „Örülök, hogy megismerhetlek, Judit. Józsi vagyok.”

4. Beszélj tisztán!

Sokszor az a baj, hogy olyan emberek, akiknek fantasztikus gondolataik vannak, nem jutnak szóhoz, mert képtelenek a kellő magabiztossággal beszélni. Ha jó benyomást akarsz tenni, akkor adj okot a másiknak, hogy meg akarjon hallgatni! Beszélj tisztán, érthetően, artikuláltan, de ne túl idegesen, gyorsan és hangosan! A kutatások szerint azokat veszik komolyabban, akik mély, nyugodt hangon beszélnek.

5. Teremts szemkontaktust!

Ha bele mersz nézni valakinek a szemébe, az magabiztosságot jelez, és azt is kifejezi, hogy érdekel, mit mond a másik. Rengeteg ember van, aki beszélgetés közben nem tartja rendesen a szemkontaktust, főleg, amikor a másik fél beszél. Ha másfelé nézegetsz, miközben valaki beszél hozzád, az nemcsak udvariatlanság, de azt fejezi ki, hogy nem igazán érdekel, amit mond.

Persze, a szemkontaktust se kell túlzásba vinni: időről időre meg kell szakítani nyilván, különben úgy fog tűnni, mintha szándékosan bámulnád a másikat. Akkor pedig mindketten feszengeni kezdtek. Szóval csak mértékkel!

6. Tükrözz!

Érdekes, de legtöbbünk ösztönösen tükrözi a másik testbeszédét. Ez az oka, hogy időnként az ásítás vagy a mosolygás ragadósnak bizonyul. Ezt egy neuron okozza, amely hatással van az arcfelismerésért és az arckifejezések értelmezéséért felelős agyterületre. Ezért ha rámosolyogsz valakire, akkor ez a neuron működésbe lép és a másik ember vissza fog mosolyogni rád.

A kutatások szerint azok az emberek, akik hasonlóképpen éreznek, nagyobb valószínűséggel bíznak meg egymásban. Amikor az emberek azt mondják, valaki pozitív energiával töltötte fel őket, olyankor valójában erre a tükrözési jelenségre gondolnak, és még néhány olyan viselkedésformára, amit nem vesznek észre tudatosan. Ha tehát jó benyomást akarunk tenni valakire, érdemes tükrözni a testbeszédét. Ezzel azt fejezzük ki, hogy ugyanúgy érzünk, ahogyan ő, megértjük őt. Mintha csak azt mondanád: „Van bennünk valami közös.”

Forrás: ANNA