Budapest — Még csak 72 éves lenne ma Máté Péter (†37), de a legendás énekes 35 éve nincs velünk.

Dalaiért ma is rajonganak, és még számos slágert írhatott, énekelhetett volna, hanincs a váratlan halála. Igaz, özvegye, Edit (68) a Blikknek elárulta párja utolsó, eddig ismeretlen és megdöbbentő tervét: fel akart hagyni az énekléssel.

Máté Péter dalait milliók imádták idehaza, Elmegyek című slágere Sylvie Vartan előadásában világsiker lett /Fotó: RAS-archívum

Az asszony tíz éve „főállású” nagymama, és biztos benne, hogy néhai szerelme csodás nagypapa lenne, aki büszke a két lányától, Dorkától és Edittől született, már kamaszodó unokákra, Gergőre (12) Kamillára (14) és Danira (16), akik a nyarakat még mindig szívesen töltik együtt Pázmándon, ahol legboldogabb időszakait töltötte az énekes a családjával.

– Péter rengeteget dolgozott. A napi megélhetésért sokáig aprópénzért ment haknikba, énekelt esküvőkön. Amikor megvettük, a telken csak egy düledező vályogépület állt, a lányaink dézsában fürödtek, vödörben hordtuk a vizet, de nagyon boldogok voltunk együtt. Halála előtt két évvel kezdett egy kicsit jobban menni anyagilag, felfedezték, kezdték megbecsülni, népszerű lett. Mégis úgy döntött, abbahagyja az éneklést, aztán a hangszerelés, a zeneszerzés és a színház felé fordul – árulta el Máté Péter özvegye. – Ki tudja, engedték volna-e neki a rajongók, de ezt tervezte. Már sohasem tudjuk meg, hogyan lett volna, hiszen az elhatározása után néhány hónappal elment…

A tehetséges és népszerű zenésznek két lánya született Edittől, Dorka és Edit

Edit a váratlan tragédia után sohasem ment férjhez.

– Nekem úgy volt természetes, hogy ő az egyetlen férjem. Tizenöt évet töltöttünk együtt, miután Valentin-napon a Fortuna bárban kiszemelt. Nagy szerelem volt a miénk – emlékezett vissza Máté Edit, aki szerint ha Péter fentről látja, hogy a lányai boldogok, az unokái sportolnak és zenélnek, valamint, hogy a régi slágereit ma is szeretik az emberek, biztosan elégedett.

– A halála után hosszú évekig képtelen voltam megnézni a fényképeinket, meghallgatni a dalait – vallotta be az asszony. – Sokat beszéltem hozzá, néha a nehezebb időkben kimondottan dühösen: miért hagytál itt?! Ma viszont már megnyugtat a hangja, szeretem a dalait, nagyon jólesik, hogy példaképnek tekintik és szeretik őt a fiatal zenészek.

Máté Péter a felesége szerint csodálatos apuka volt, s pont ugyanolyan nagypapája lehetne most az unokáknak

Két végén égette a gyertyát

A legendás énekes szívproblémával született, ám az orvosok szerint meggyógyult. Máté Péter bátyja, Pál (85) ezt másképpen gondolja. – Az öcsém halála kapcsán mindenfélét összehordtak, de nálam van a boncolási jegyzőkönyv, pontosan tudom az okot – mondta. – Péter szívbillentyűhibával született. Az orvosok szerint elmúlt, mégis részben abba halt bele, szívelgyengülés okozta embóliát állapítottak meg halála okaként.

Edit asszony, az özvegy 35 éven keresztül őrizte néhai férje titkát, hogy nem akart többé színpadra állni

Az énekes felesége nem titkolja, párja a halála előtt néhány évvel szívpanaszaival orvoshoz fordult, de nem állapítottak meg olyan problémát, amiért kezelni kellett volna. Tanácsolták neki, hogy ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és kevesebbet dolgozzon, de utóbbira képtelen volt.

Forrás: Blikk