A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, „szupergyors” határátkelőhely is létesül.

A végéhez közeledik Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásának első munkanapja – írta tegnap este az infostart.hu

A szűk körű és a plenáris találkozót követően a sajtótájékoztató is lezajlott, amely után egy gálavacsora következik.

Mint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában elmondta, a tárgyalások rendkívül sikeresek voltak, 18 megállapodást írtak alá a felek. Ezek közül többet kiemelt.

Előtte kifejtette: a kínai Övezet és út stratégia gyakorlatilag a régi Selyemút koncepciójára épülve a keleti és a nyugati világ közötti összeköttetések megteremtésére irányul, a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok fejlesztését célozza. E stratégia keretében a magyar és a kínai kormány létrehozott egy olyan közös projektlistát, amelyen a közösen végrehajtani kívánt beruházások, fejlesztések szerepelnek.

Több új vasúti beruházás

Ezekre azért van szükség, hogy a Magyarországon, alapvetően az ország keleti részében épülő nagy kínai gyárakból származó termékek eljuthassanak Nyugat-Európába, döntő többségüket ugyanis ott fogják piacra bocsátani. Annak érdekében, hogy a szállítás minél környezetkímélőbb és gyorsabb módon történjen, egy olyan vasútvonalra van szükség, amely alapvetően a teherszállítást szolgálja és elkerüli Budapestet.

„Ezt régen V0 névvel említettük. Tehát a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű megépítésének előkészítése most megindul egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében.

Megkezdik a reptéri gyorsvasút előkészítését, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni. Itt megemlítette a fejlődő kínai-magyar légi közlekedési kapcsolatokat: hét nagy kínai várost lehet elérni Budapestről, hetente 19 közvetlen járattal.

Elektromos autók az utakon

A harmadik fontos közös fejlesztés, amelynek előkészítése most megindul, arra irányul, hogy Magyarországon az elektromos autók töltőhálózatát fejlesszék, és az ország minél több pontján, minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat. „A jövő az elektromos autózásé, így lehet megóvni a környezetünket, Európában világos döntés született az elektromos alapra történő átállásról. A közlekedésben nem is lehetne másként elérni a környezetvédelmi céljainkat” – szögezte le Szijjártó Péter.

Európa legmodernebb határátkelője

„Negyedik célkitűzésként közösen Szerbiával és kínai partnereinkkel megkezdjük Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb forgalmi átengedését biztosító nagy határátkelőhely megépítését Magyarország és Szerbia között” – jelentette be a tárcavezető. Indoklásul kifejtette: a röszkei autópálya-határátkelő rendkívüli mértékben leterhelt, de az érintett partnerek szeretnék, ha ez megszűnne, ha nem kellene hosszú órákon, napokon keresztül várakozniuk sem a személy-, sem a teherforgalomban résztvevőknek, így Európa legmodernebb határátkelőhelyének építésébe szeretnének majd belevágni.

Olajvezeték, mezőgazdasági bővülés

Magyar-szerb-kínai együttműködésben készítenek elő egy energiainfrastruktúrát fejlesztő beruházást. „Annak a lehetőségét vizsgáljuk meg, hogy milyen módon lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között, hozzájárulva ehhez mindkét ország és ezáltal a térség energiaellátásának biztonságához” – mondta.

Beszélt arról is, hogy a magyar mezőgazdasági export fontos szerepet játszik a magyar-kínai kétoldalú kereskedelemben, Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb exportengedéllyel. A mai napon ezen termékek köre bővült azáltal, hogy lehetővé vált a cseresznye és a szarvasmarha szaporítóanyag exportja Magyarországról Kínába.

Facebook-post/videó

Nukleáris együttműködés

Szijjártó Péter hangsúlyozta: van egy olyan területe az együttműködésnek, amely minőségileg hoz új dimenziót a kétoldalú kapcsolatokba, ugyanis korábban a nukleáris energia területén nem volt együttműködés a Kínai Népköztársaság és Magyarország között. Itt kevés konkrétum derült ki.

„Most abban állapodtunk meg a kínai kormánnyal, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készítünk együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképpen tudja alkalmazni” – mondta Szijjártó Péter.

Indoklásként kifejtette, hogy a következő években a villamos áram iránti igény az egész világon rendkívüli mértékben meg fog nőni a közlekedés elektromos alapokra történő átállása, az ipari fejlesztések, a hűtési-fűtési rendszerek megnövekedő használata miatt. Ezt az áramigényt leginkább nukleáris energiával lehet kiszolgálni a magyar álláspont szerint, és azok az országok lesznek jó helyzetben, biztonságban, amelyek komoly nukleáris kapacitásokkal rendelkeznek. Magyarországon jelenleg Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése zajlik, az országnak sok évtizedes tapasztalata van a területen, hangsúlyozta a tárcavezető.

„Történelmi tehát ez a látogatás és a történelmi látogatáshoz méltó eredmények születtek tehát a mai napon” – összegzett végül.

Forrás

Hirmagazin.eu