2016-01-15, 11:40 – Dieter Bauwens
N-VA en Open Vld zijn niet te spreken over de kritiek van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert. Die haalde vandaag uit naar de federale coalitiepartners, die volgens Bogaert inzetten op asociaal beleid, in de wetenschap dat CD&V dat vervolgens afzwakt. „Puur politiek gespin”, reageren de coalitiepartners.
„CD&V zal er altijd voor zorgen dat het op het einde van de rit wel meevalt, en dat laat de rechtse partijen toe om zo hard te gaan. Zij cashen op onze kap, terwijl wij hun asociale voorstellen voortdurend indekken. Daar mag wel eens wat dankbaarheid voor komen.” Bogaert spaarde zijn kritiek in ‘De Ochtend’ op Radio 1 niet.
Hij zei het niet met zoveel woorden, maar het is zonneklaar dat hij vooral N-VA viseert. N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte vorige week nog voor besparingen in de sociale zekerheid, wat CD&V onmiddellijk deed steigeren. Eerder vielen ook enkele Kamerleden, Zuhal Demir op kop, op met forse uitspraken. „Ik denk dat Bogaerts stelling voor een stuk klopt”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). „Al was het maar puur onderhandelingstechnisch. Als je bij onderhandelingen iets wil binnenhalen, moet je soms een iets verdergaandere positie inzetten om uiteindelijk te bereiken wat je echt wil.” Sinardet ziet in de discussie rond de sociale zekerheid een voorbeeld. „Door zich nu te profileren als de partij die nog verder wou gaan met besparen, kan N-VA eventuele kritiek op het einde van de legislatuur voor zijn.”
Scherp houden
Volgens N-VA-fractieleider Hendrik Vuye is Bogaerts demarche puur politiek gespin. „CD&V voelt zich blijkbaar geroepen om zich een sociaal gelaat aan te meten. Maar CD&V heeft geen monopolie op het sociale.” Vuye wil ook nog eens benadrukken dat zijn partij echt niet zo hardvochtig is als ze soms wordt voorgesteld. „Wij willen besparen op de structuren van de sociale zekerheid, omdat we ervan overtuigd zijn dat het efficiënter kan. Wie kan daar tegen zijn? Wij willen niet beknibbelen op de sociale zekerheid zelf.”
Ook bij Open Vld voelen ze zich niet aangesproken door de kritiek. „Welke voorstellen doen wij die niet in het regeerakkoord staan?”, klinkt het bij een liberale bron. „Al willen we natuurlijk wel iedereen scherp houden. Wij zetten in op meer flexi-jobs en willen het herenakkoord over het stakingsrecht evalueren. Maar dat dateert dan ook al van 2002. Is dat zo baanbrekend?”
Waar komt de kritiek van Bogaert vandaan? Meer nog: vanwaar komt het Kamerlid na al die tijd weer opduiken? Hij haalde deze ochtend niet alleen uit naar de „asociale voorstellen” van de coalitiepartners, maar hij zei ook dat hij voorstander is van een nieuwe staatshervorming. Met die uitspraken zet de West-Vlaming zichzelf in één klap weer op de kaart. In de vorige regering was hij nog staatssecretaris, maar sinds de regering-Michel in het zadel zit, bleef Bogaert bijzonder onzichtbaar. „Nu wil hij zich blijkbaar terug wat in de markt zetten”, zegt Sinardet. In ‘De Ochtend’ gaf Bogaert zelf ook toe dat hij opnieuw een grotere rol wil spelen in zijn partij. Maar hij ontkende meteen dat hij een gooi naar het voorzitterschap overweegt. „Ik steun Wouter Beke volledig.”
Bogaert wil weer een prominente rol, en daarvoor moet je soms op zere tenen gaan staan. „Zijn uitspraken over het communautaire doorkruisen de CD&V-lijn, en Beke was er dan ook snel bij om te zeggen dat hij voor zijn beurt gesproken had”, ziet Sinardet. Volgens de politicoloog ligt enige frustratie aan de basis van Bogaerts nieuwe profilering. „Hij zit niet meer in de regering, hij hoort niet bij de partijtop. Hij kan zich eigenlijk profileren zoals hij wil, ook door een pain in the ass te zijn.”
Forrás: http://www.demorgen.be/politiek/vuye-cd-v-heeft-geen-monopolie-op-het-sociale-b7df2ff6/