1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Világkereskedelmi háború van kilátásban?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Kölcsönösen büntetővámokat vetett ki egymásra az Amerikai Egyesült Államok Kínával és az Európai Unióval az elmúlt hetekben. A felek egyelőre nem hátrálnak, Washington lépéseit az elmúlt hetekben válaszlépések is követték, mind Brüsszelből, mind pedig Pekingből.

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Milyen károkat okozhat a három nagy gazdasági erő harca? Fennáll a veszélye egy kereskedelmi háborúnak? A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában a szakértők erre keresték a választ.

Csath Magdolna közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta, korai még kereskedelmi háborúról beszélni, hiszen a világkereskedelem folyamatosan működik, továbbra is születnek szabadkereskedelmi, két- és többoldalú megállapodások és érvényben van az Európai Gazdasági Együttműködés is. A szakértő szerint inkább átrendeződési folyamat van kialakulóban az Egyesült Államok részéről, amely vélhetően új kereskedelmi rendszert próbál kialakítani.

A közgazdász szerint az jól látszik, hogy Washington inkább a kétoldalú megállapodásokban hisz, nem pedig a globális, csoportos egyezményekben. Ezt az is mutatja, hogy az Egyesült Államok azt fontolgatja, kilép a Világkereskedelmi Szervezetből.

A globalizáció új szakaszába lépett

Úgy véli, a globalizáció egy új szakaszába lépett, az úgynevezett negyedik ipari forradalom hatalmas technológiai átalakulásokon megy keresztül, teljesen átrendeződik a világkereskedelem, amelyben még minden ország keresi a helyét.

Boros Imre közgazdász szerint a vámok emelésével az Egyesült Államoknak, illetve Donald Trumpnak az a célja, hogy megpróbálja az Amerika által eddig finanszírozott, de nem feltétlen az amerikai nemzetállam érdekeit szolgáló világhatalmi tételeket „letisztogatni”, ugyanis ezek a kiadások jelentősen megterhelik az állam költségvetését, így halmozódik az államadósság.

Boros Imre szerint két út van: az egyik az lenne, hogy Trump az európai tagállamokat arra szólítja fel, hogy növeljék meg hadiköltségvetéseiket, hogy ne az Egyesült Államok tegye ki a NATO hadiköltségének kétharmadát. Ha az európai felek ennek nem tesznek eleget, akkor a másik lépés az sokkal drasztikusabb szankciók bevezetését jelentené Washington részéről – hangsúlyozta a szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Gazdasági érdekérvényesítés

Csath Magdolna úgy véli, mivel a világ jelentős változásokon megy keresztül, nem mindegy, hogyan épül fel a gazdasági szerkezet. Az Egyesült Államoknak hatalmas innovációs előnye van, a világon a legfejlettebb az elektronika, informatika, robotika és digitalizáció terén. Az országot Kína követi, a harmadik helyen pedig az Európai Unió áll.

A szakértő hozzátette, innováció terén Kínától tarthat az Egyesült Államok, mert rohamtempóban halad előre, ezt mutatja egy 2017-es felmérés is, ahol Kína volt a leggyorsabban fejlődő ország az ágazat terén.

Bizonytalan az Európai Unió

Az Európai Unió a legbizonytalanabb a jelenlegi helyzetben – mutatott rá Boros Imre. Úgy véli, hiányzik az egységes európai szemlélet és nincsen kialakított fogalmi rendszer arra vonatkozóan, hogy hogyan rendeződjön a kereskedelmi viszony. Megemlítette a Brexitet is, amely nagyban befolyásolja majd a gazdasági kapcsolatokat, azonban erre sem született még érdemi megállapodás.

Csath Magdolna szerint az Európai Unió nagy hibája az, hogy mindent bürokratikusan, centralizálva szeretne megoldani. Ezért akar kilépni Nagy-Britannia is, amely szeretne szabadkereskedelmi megállapodásokat kötni. Kína szívesen ruházna be az Európai Unión belül, Brüsszel azonban csak rövidtávú lehetőségekben gondolkodik.

Magyarország mennyire érintett?

A jelenlegi gazdasági helyzet pozitív hatása az lehet Magyarország számára, hogy megnövekedhet a magyar döntéshozatali lehetőségek tere – mutatott rá Boros Imre. De veszélyek is leselkednek az országra, ugyanis Magyarország erősen függ a gépjárműgyártástól, ezért nem tenne jót a gazdaságának, ha az autóipar kiszorulna az Egyesült Államokból.

Csath Magdolna szerint Magyarországnak az tenne jót, ha folyamatosan diverzifikálná és újítaná gazdaságát a jövőben, és nyitott lenne az új piaci lehetőségek iránt.

Forrás: Kossuth Rádió

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...