14.3 C
Budapest
2023. április. 2. vasárnap

Végső búcsú: eltemették Furkó Kálmánt, a Magyar Honvédség legendáját – fotók, videó.. Isten nyugosztalja!

Dátum:

Megosztás:

A búcsúztatóra Szolnokon került sor.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Szalay Ferenc polgármester koszorút helyez el a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója, Furkó Kálmán ravatalánál a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2021. augusztus 26-án. Furkó Kálmán hetvennégy éves korában hunyt el augusztus 3-án / Fotó: MTI/Mészáros János

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Szalay Ferenc polgármester koszorút helyez el a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója, Furkó Kálmán ravatalánál a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2021. augusztus 26-án. Furkó Kálmán hetvennégy éves korában hunyt el augusztus 3-án / Fotó: MTI/Mészáros János

Több százan látogattak el az augusztus elején, 74 éves korában elhunyt Furkó Kálmán csütörtöki temetésére.

A nyugalmazott ezredes, nyolcdanos karatemester búcsúztatására a szoljon.hu cikke szerint az országhatárainkon túlról is érkeztek vendégek.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Csütörtökön délelőtt kilenctől tizenegy óráig a tiszaligeti sportcsarnokban felállított ravatalnál bárki elhelyezhette az emlékezés virágait, tizenegy és tizenkét óra között pedig a Magyar Karate Szövetség búcsúztatójára került sor a csarnokban.

A Tiszaligetben megtartott ceremónia után Shihan Furkó Kálmán temetésére fél háromkor, a Kőrösi úti temetőben került sor.

Furkó Kálmán ezredes, a Magyar Honvédség legendájának életrajza, videóval

A Honvédelmi Minisztérium a hivatalos Facebook-oldalán közölte a rossz hírt, miszerint meghalt Furkó Kálmán. A legendás magyar kiképzőtiszt és kyokushin karatemester neve évtizedek alatt fogalommá vált a speciálisan képzett katonai és rendőri alakulatok, valamint a magyar és nemzetközi küzdősportéletben is. Egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően a kyokushin karate meghonosodott Magyarországon, a fiatal testnevelő tiszt a kyokushin katonai felhasználhatóságát is tanulmányozta – írja a honvedelem.hu.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Hivatásos testnevelő volt, nyolcdanos karatemester, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, a nemzetközi karateszervezet övvizsgabizottságának tagja. Kiképzőtisztként sorkatonák ezreit oktatta a közelharc alapjaira, mélységi felderítők százait képezte ki.

A 74. életévében elhunyt Shihan Furkó Kálmán 8. danos mester, ezredes Nyírbátorban látta meg a napvilágot 1947. január 2-án. A középiskolában atletizált, de súlylökőként, kalapácsvetőként ért el másodosztályú eredményeket. Elsőre nem sikerült felvételt nyernie a Testnevelési Főiskolára, így vasútgépészetet tanult, majd a MÁV-nál helyezkedett el. Egy évvel később azonban elkezdhette tanulmányait a Testnevelési Főiskolán, ugyanezen évben pedig katona lett a felderítőknél. Ekkor eldöntötte, hogy testnevelő tanár és katonatiszt is akar lenni.

A főiskolán honvédségi ösztöndíjasként végzett, majd Vácra került. Főiskolás volt, amikor megismerkedett a karatéval és a cselgánccsal. Még akkor is visszajárt a főiskolán tartott cselgáncsedzésekre, amikor már Vácon dolgozott katonatisztként. Ennek köszönhető, hogy részt vehetett az első kyokushin tréningeken. Az elsők között mehetett külföldi versenyekre, 1976-77-78-ban Krakkóban járt, míg 1977-ben Pozsonyban lépett tatamira. Ugyanezen évben a Szolnoki LTE néven megalakította saját klubját, majd 1978-ban az első nyári nemzetközi edzőtáborban sikeres vizsgát tett az első dan övfokozatra. Meghívottként szerepelt az 1979-es tokiói világbajnokságon, ahol egy kanadai karatéka ütötte el a továbbjutástól.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Itt találkozott először a kyokushin karate alapítójával, Masutatsu Oyamával. 1980-ban a második, 1983-ban az I. IBUSZ OYAMA KUPÁT követő szolnoki övvizsgán Sosai Oyama előtt sikeresen vizsgázott a harmadik danra. Magyarországon először teljesítette az ötvenemberes kumitét. A Sosai több alkalommal is meghívta, 1984-ben a japán karatékákkal közösen tréningezett, 72 napot edzett együtt velük, majd négydanos mesterként tért haza. 1989-ben kapta meg munkája elismeréseként az ötödik dant, majd 1998-ban a hatodikat. 2007-ben 8. danos mester lett, a kazahsztáni Asztanában ítélték oda neki az újabb mesterfokozatot.

Mesterként válogatott versenyzőket nevelt, tanítványai sorra nyerték a bajnoki címeket. Elnöke volt a Magyar Kyokushin Karate Szervezetnek, míg a Magyar Karate Szakszövetségnél az alelnök pozíciót töltötte be, továbbá a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke is volt. A szolnoki Banzai KKK klubvezetője volt, illetve tagja az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának, míg a Kyokushin karate nemzetközileg ismert és elismert képviselője volt.

Számos sport- és állami kitüntetést kapott élete során. 2007-ben még egy filmet is készítettek a pályafutásáról „A magyar szamuráj” címmel – írja a karate.hu.

Temetésének képei:

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gyurcsány Ferenc alaposan kiosztotta Karácsony Gergelyt

Helyes, kedves, jó arcú politikusnak tartja a volt miniszterelnök a főpolgármestert, aki "a feladatát nem végzi el". Még...

Az EB éléről a NATO elnöki székébe ülne át Ursula von der Leyen

Még az idén, pedig csak jövőre jár le a megbíztása. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is...

Megjelent a közlöny, kiderült, mennyi lesz idén a nyugdíj

A megállapításhoz szükséges jövedelmi szorzószámokat tette közzé egy rendeletben a kormány. Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben a 2023-ban...

Chefchaouen, a Kék Város – képek

Aki valaha is feltévedt már Pinterestre vagy Instagramra bizonyára találkozott már Marokkó híres kék városával, Chefchaouennel. Ezeken a képeken...