26.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Véget vetnek az afgán nők szabad mozgásának..

Dátum:

Megosztás:

Férfi kíséretében vághatnak neki csak hosszabb utaknak egy rendelet értelmében.

A korlátozó intézkedés a sokadik már a sorban, amely az afgán nőket a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta sújtja. A BBC cikke szerint legtöbb nő nem dolgozhat nyár vége óta, a középiskolák pedig zárva maradtak a lányok előtt.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet egyenesen úgy fogalmazott a mostani szigorítással kapcsolatban, hogy az egy újabb lépés a nők bebörtönzése felé vezető úton. Heather Barr, a szervezet nőjogi ügyekért felelős társigazgatója szerint ezzel az intézkedéssel lehetetlenné teszik, hogy a nők szabadon mozogjanak, vagy elmeneküljenek, ha arra kényszerülnek.

Zene sem szólhat

A hosszabb távú út a tálib definíció szerint a

72 kilométeres távolság megtételével járó utazást takarja, az erkölcsért felelős minisztérium szerint ha valaki ennél többet szeretne megtenni, akkor közeli férfi hozzátartozójával indulhat csak útnak.

 

A rendelkezés értelmében a sofőröknek meg kell tagadniuk olyan nők szállítását, akik nem viselnek megfelelő, fejet vagy arcot eltakaró ruházatot, bár azt nem pontosítják, milyen típusú viseletek elfogadhatók. A legtöbb afgán nő fejkendőben jár. Az is tilossá vált, hogy a járművekben zene szóljon.

Egyre jobban aggódnak az afgán nők

„Nagyon rosszul érzem magam. Nem közlekedhetek egyedül. Mit tegyek, ha akár én, akár a gyermekem beteg lesz, és a férjem nem elérhető?”- mondta Fatima, egy Kabulban élő szülésznő a BBC-nek az utasításra reagálva.

„A tálibok elrabolták tőlünk a boldogságunkat… Elvesztettem a függetlenségemet és a boldogságomat is”

– tette hozzá.

Egy másik afgán nő azt mondta a BBC-nek, hogy bár az intézkedés segít néhány nőnek megnyugodni, a családi kíséret nem jelent garanciát az erőszak és a zaklatás ellen. Ezzel egy 2015-ös paghmani esetre utalt, amikor négy nőt fegyverrel fenyegetve raboltak el a családjuktól, majd később csoportosan megerőszakolták őket.

„A táliboknak olyan környezetet kell teremteniük országszerte, hogy a nők biztonságban érezzék magukat” – tette hozzá.

Hónapok óta élnek átmeneti állapotban

A tálibok hatalomra kerülése óta bevezetett, munkavégzést és iskolába járást korlátozó intézkedésekről azt állították, azok csak átmenetiek, mindaddig, míg nem sikerült elérniük, hogy a lányok és nők biztonságban érezhessék magukat az országban.

Legutóbbi, 1990-2001 közti uralmuk idején a nőket eltiltották mind a munkától, mind a tanulástól.

Múlt hónapban a színésznőknek megtiltották, hogy tévésorozatokban szerepeljenek, az újságírónőket pedig arra szólították fel, hogy csak fejkendőben jelenjenek meg a képernyőn. A mély társadalmi és gazdasági válságba süllyedő ország számára a segélyek folyósításának feltételéül tették, hogy a nőjogokat állítsák helyre.

Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Arany (Gold) – amerikai kalandfilm – videó

Kenny Wells (Matthew McConaughey) az évszázad üzletére hajt. Dörzsölt, ambiciózus, tele van ötletekkel - csak éppen pénze nincs....

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...