Férfi kíséretében vághatnak neki csak hosszabb utaknak egy rendelet értelmében.

A korlátozó intézkedés a sokadik már a sorban, amely az afgán nőket a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta sújtja. A BBC cikke szerint legtöbb nő nem dolgozhat nyár vége óta, a középiskolák pedig zárva maradtak a lányok előtt.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet egyenesen úgy fogalmazott a mostani szigorítással kapcsolatban, hogy az egy újabb lépés a nők bebörtönzése felé vezető úton. Heather Barr, a szervezet nőjogi ügyekért felelős társigazgatója szerint ezzel az intézkedéssel lehetetlenné teszik, hogy a nők szabadon mozogjanak, vagy elmeneküljenek, ha arra kényszerülnek.

Zene sem szólhat

A hosszabb távú út a tálib definíció szerint a

72 kilométeres távolság megtételével járó utazást takarja, az erkölcsért felelős minisztérium szerint ha valaki ennél többet szeretne megtenni, akkor közeli férfi hozzátartozójával indulhat csak útnak.

 

A rendelkezés értelmében a sofőröknek meg kell tagadniuk olyan nők szállítását, akik nem viselnek megfelelő, fejet vagy arcot eltakaró ruházatot, bár azt nem pontosítják, milyen típusú viseletek elfogadhatók. A legtöbb afgán nő fejkendőben jár. Az is tilossá vált, hogy a járművekben zene szóljon.

Egyre jobban aggódnak az afgán nők

„Nagyon rosszul érzem magam. Nem közlekedhetek egyedül. Mit tegyek, ha akár én, akár a gyermekem beteg lesz, és a férjem nem elérhető?”- mondta Fatima, egy Kabulban élő szülésznő a BBC-nek az utasításra reagálva.

„A tálibok elrabolták tőlünk a boldogságunkat… Elvesztettem a függetlenségemet és a boldogságomat is”

– tette hozzá.

Egy másik afgán nő azt mondta a BBC-nek, hogy bár az intézkedés segít néhány nőnek megnyugodni, a családi kíséret nem jelent garanciát az erőszak és a zaklatás ellen. Ezzel egy 2015-ös paghmani esetre utalt, amikor négy nőt fegyverrel fenyegetve raboltak el a családjuktól, majd később csoportosan megerőszakolták őket.

„A táliboknak olyan környezetet kell teremteniük országszerte, hogy a nők biztonságban érezzék magukat” – tette hozzá.

Hónapok óta élnek átmeneti állapotban

A tálibok hatalomra kerülése óta bevezetett, munkavégzést és iskolába járást korlátozó intézkedésekről azt állították, azok csak átmenetiek, mindaddig, míg nem sikerült elérniük, hogy a lányok és nők biztonságban érezhessék magukat az országban.

Legutóbbi, 1990-2001 közti uralmuk idején a nőket eltiltották mind a munkától, mind a tanulástól.

Múlt hónapban a színésznőknek megtiltották, hogy tévésorozatokban szerepeljenek, az újságírónőket pedig arra szólították fel, hogy csak fejkendőben jelenjenek meg a képernyőn. A mély társadalmi és gazdasági válságba süllyedő ország számára a segélyek folyósításának feltételéül tették, hogy a nőjogokat állítsák helyre.

Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue