20.5 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Vágysz a szabadba? .. Menekülnél az emberek elöl? .. Zsebbenyúlós lehet!

Dátum:

Megosztás:

A legolcsóbb erdei szállásra (egy teljes hétvégére) is elmehet a teljes fizetésed!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, de 56 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 májusához képest.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint érdemes pozitívan tekinteni a jövőbe, hiszen a magyarországi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idén elérheti a 30 milliót, ami a 2019-ben mért 41 millióhoz képest ugyan alacsonyabb, de a tavaly elért 22 millióhoz képest majdnem 1,5-szeres növekedést jelent. Mivel a járványhelyzet alatt egyre többen keresik a természetközeli, elvonulós szálláshelyeket, ezért most annak jártunk utána, hogy mennyiért szállhatunk meg a nagy népszerűségnek örvendő erdei szálláshelyeken.

Mindenki ezt olvassa most!

A járványidőszakban az erdők biztonságosan látogathatók maradtak, tömegek kerestek kikapcsolódást a kirándulóhelyeken, az erdők látogatottsága országosan 25-30 százalékkal növekedett. Egyre többen döbbentek rá, hogy az egészséges élethez hozzátartozik a szabadban eltöltött idő

– jegyezte meg Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár.

Mint mondta, az Agrárminisztérium éppen ezért kiemelten támogatja azokat az ökoturisztikai fejlesztéseket, amelyek az ország minden szegletében, bárki számára elérhetően egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az erdőkben. Csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben 50 új erdei szálláshelyet létesítettek, több mint 100-at pedig jelentős mértékben korszerűsítettek, felújítottak.

A magánszálláshelyeknek is jár támogatás

Mivel a vírushelyzet erősen megtépázta az ágazatot, így több fronton is támogatja a szektor szereplőit a kormány. Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni.

Mindenki ezt olvassa most!

Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás sokak számára könnyíti meg az újraindulást. Júliusig több mint 50 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 11 milliárd forint értékben. A kormányhivatalok eddig hozzávetőleg 40 ezer önfoglalkoztatónak folyósítottak közel 8 milliárd forintot.

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A bírálatok és kifizetések folyamatosak, a kérelmeket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani 2021. június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig

– mondta el a programról Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Mit várhatunk a 2021-es évtől?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legnépszerűbb szállástípusok 2020-ban a hotelek bizonyultak, a vendégek 31,55 százalék választotta ezt a szállástípust. Ezt követte az apartman (25,76%), vendégház (19,72%), panzió (16,35%) és végül az egyéb szálláslehetőségek (6,61%). A szállásokon átlagosan eltöltött idő 2020-ban, belföldön: 2,3 éj volt. Lebontva a következőképp oszlott meg: apartmanokban 2,6 éj, vendégházakban 2,4 éj, egyéb szálláslehetőségeken 2,3 éj, hotelben 2,2 éj, panziókban 2 éj volt az átlagosan eltöltött idő.

Mindenki ezt olvassa most!

Bízunk abban, hogy tavalyhoz hasonlóan az újranyitást követően robbanásszerűen beindul a nyári szezon, amennyiben ezt a helyzet engedi. Az utazási kedv magas, de minden a járványhelyzet okozta korlátozásoktól függ. Vannak foglalások a nyárra, de a járványhelyzet kiszámíthatatlansága miatt lehetetlen előre jelezni, hogy ténylegesen milyen lesz a szezon.

A nyaralást tervezők körében népszerűek az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak, a vendégek keresik a rugalmas foglalási és lemondási lehetőségeket.

A jelenlegi adatok alapján a vakációzni szándékozók körében a Balaton továbbra is népszerű, a nyári foglalások kb. harmada ide szól 2021. június-augusztus között. A top10 belföldi úti cél között az első helyezett és további 3-4 település is a Balaton térségében található. A legnépszerűbb úti cél Siófok, a foglalások ötöde oda szól

– mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója.

Irány a természet!

A szakemberek szerint idén még nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetközeli szállások. A foglalási adatok szerint a nyaralást tervezők körében egyre előkelőbb helyen szerepelnek az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak. Ennek mentén megnéztük, hogy milyen áron hirdetik a legtöbb erdei szállást, illetve mennyire lenne zsebbenyúlós a foglalás egy négytagú családnak egy hétvégére. Gyűjtésünkhöz a szallas.hu adatbázisát használtuk. Lássuk a találatokat!

Két felnőtt és két gyermek számára egy péntektől vasárnapig tartó mini nyaralásra 40 000-80 000 forint körüli összeggel kell számolni. A találatok között a legolcsóbb szállások három napra, két éjszakára 40 000 forintba kerültek. A lista első helyén a Tiszavasváriban található, Tiszavirág Nyaraló szerepel, ahol foglalás áráért egy nyolc fősre pótágyazható faházat kapunk, ellátás nélkül. Viszont nincs lemondási díj, így bármi váratlan történik, erre nem kell költenünk.

Mindenki ezt olvassa most!

A második helyen a Tarnaszentmárián található Barna Faház szerepel. Itt a megadott feltételek alapján 54 000 forintba kerül a szállás, ellátás nélkül. Ahogy a leírásban szerepel, 3-5 fős családoknak, pároknak és olyan barátoknak ajánlott a foglalás, akik jól ismerik egymást és nem félnek egy légtérben aludni. A nappali rész 20 nm2-es, ami felett egy galéria rész található. Kényelmesen max 4 főnek ajánlják, de a kanapé kihúzható, szükség esetén 5 főt is el tudunak szállásolni.

Harmadik helyen már nagyobbat ugrunk az árak terén. A Petneházán található Szigeti Tanya Faházaiban a megadott paraméterek alapján 80 000 ezer forintba kerül egy négytagú család szállása, ellátás nélkül. A szállás Petneháza külterületén, egy ötven hektáros magánterületen található. A tanya állatparkjában őshonos házi állatok is megtekinthetők, a növénykertben egzotikus virágok, agave, aloe vera, banán, kaktuszok. Ahogy a szálláshely leírásában olvashatjuk, legyen szó családról, párokról, barátokról, mindenkit „nyugalommal” várnak, hiszen náluk nem zavarja a „csapatzaj” a szomszédokat!

A szálláshelyek viszont nagyon gyorsan betelnek, van olyan szálláshely, ahol legközelebb csak az őszi időszakra lehet foglalni. Összességében, ha szerencsénk van és sikerül foglalunk a legolcsóbb helyek egyikére, akkor is érdemes előre tartalékolni, hiszen a kedvező árú szállások hátránya, hogy nem tartalmaznak ellátás. Így, ha minden nap főzni kell, vagy betérni egy étterembe étkezni napi kétszer-háromszor, plusz hozzászámoljuk alap költségnek az utazás díjait (legyen szó tömegközlekedésről vagy autóról), akkor akár egy teljes fizetést el kell költenünk a nyaralásra. Ennek fejében érdemes előre számolni a lehetséges költségekkel és ennek mentén választani szállást.

Mindenki ezt olvassa most!

hellovidek

hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep – Ne nézz fel! (Don’t Look Up) – videó

amerikai tragikomikum, vígjáték Két csillagász médiaturnéra indul, hogy figyelmeztessék az emberiséget a föld felé tartó, pusztító üstökösre. Az érdektelen...

Új idegenhonos meztelencsigafajok jelentek meg Magyarországon

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették...

Itt a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens

Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer – 9/21 – 11am ET Épp most lépünk be...

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás...