Denisz Smihal a BBC-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy ha a washingtoni kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt újabb támogatást, az az egész világ számára katasztrofális következményekkel járhat.

A kijevi kormányfő óvatos derűlátással beszélt arról, hogy az amerikai törvényhozás alsóháza – hosszas huzavona után – végre megszavazhatja a Kijevnek szánt, 61 milliárd dolláros segélyt. Tervek szerint a képviselők szombaton döntenek az előterjesztésről. Az ukrán kormányfő szerint most talán elfogadhatják a javaslatot, mert az – Ukrajna mellett – az Izraelnek és a Csendes-Óceáni térség államainak támogatását is magában foglalja. A Kijevnek küldendő újabb segélyt ugyanis Donald Trump biztatására, mindeddig blokkolták a kongresszus republikánus tagjai.

Most is azt akarták, hogy a Kijevnek nyújtandó támogatást külön tárgyalja a törvényhozás alsó háza. Joe Biden elnök azonban jelezte, hogy ebbe semmiféle képen nem egyezik bele. A BBC washingtoni tudósítójának nyilatkozó ukrán kormányfő úgy fogalmazott:

„Nekünk már tegnap kellett volna az a pénz, nem ma vagy holnap!”

Majd azzal folytatta: „Ha mi elbukunk, akkor összeomlik a világ jelenlegi biztonsági rendszere is, amely helyett újat kellene építeni. Vagy ha ez nem sikerül, akkor azzal számolhatunk, hogy mostanihoz hasonló konfliktusok egész sora robbanhat ki, ami végül a harmadik világháborúba torkollhat.”

Reykjavík, 2023. május 17.
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az Európa Tanács tagországai kétnapos csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón Reykjavíkban 2023. május 17-én. A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló szervezet a csúcstalálkozón jegyzéket hozott létre az orosz agresszió során Ukrajnát ért veszteségek és károk nyilvántartására.
MTI/EPA/Anton Brink Hansen
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. MTI/EPA/Anton Brink Hansen

A csatorna emlékeztet rá, hogy nem ez az első eset, amikor a kijevi vezetés az ukrán vereség súlyos következményeire figyelmeztet. Tavaly Volodimir Zelenszkij elnök nyilatkozta azt, hogy ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor majd rátámad Lengyelországra, és ezzel kirobbantja a harmadik világháborút. Ám a Kreml illetékesei nevetségesnek nevezték az ilyen feltételezéseket, és rémhírterjesztőnek kiáltották ki Volodimir Zelenszkijt. Vlagyimir Putyin elnök ugyancsak „teljes ostobaságnak” minősítette azokat a felvetéseket, amelyek szerint Oroszország egy napon megtámadhatja Kelet-Európa Ukrajnán kívüli országait.

Denisz Smihaltól azt is megkérdezte a BBC, mi a véleménye arról, amit a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke mondott. Michael McCaul nemrégiben azt hangoztatta, hogy szerinte a saját párttársait is „megfertőzte” az orosz propaganda. Az ukrán kormányfő erre azt válaszolta: „Meg kell értenünk, hogy a dezinformáció és a moszkvai propaganda sok emberre hatással van az Egyesült Államokban éppúgy, mint az Európai Unióban vagy Ukrajnában.”

Donyecki terület, 2024. április 4.
Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételéről készített képen orosz tüzérek Grad rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszországhoz csatolt részén.
MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
Orosz tüzérek Grad rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Szerinte ennek tudható be az is, hogy az amerikai

republikánus képviselők egy csoportja már hónapok óta akadályozza az újabb támogatás megszavazását.

A BBC idézte Joe Bident, aki közölte: rögtön aláírja a támogatásról szóló törvényt, amint azt a kongresszus jóváhagyja. Az elnök azt hangsúlyozta, ezzel azt akarja üzenni az Egyesült Államok szövetségeseinek: „Mi kiállunk a barátainkért.”

Ukrajna erősen függ az Egyesült Államok és más nyugati országok katonai támogatásától. A hónapok óta tartó kongresszusi huzakodás pedig súlyos helyzetbe hozta az ukrán hadsereget a frontokon. Februárban az ukránok kénytelenek voltak feladni Avgyijivka települést, amelyet előzőleg hosszú hónapokon keresztül sikerrel védelmezett. Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok azt közölte, hogy a csata utolsó heteiben az oroszok már tízszeres tüzérségi fölénybe kerültek, így csak a visszavonulás és a település feladása lehetett az egyetlen észszerű döntés.

Orosz katonák az elfoglalt Avgyijivkában. Forrás: Social Media
Orosz katonák az elfoglalt Avgyijivkában. Forrás: Social Media

Biden elnök a visszavonulás okaként „a kongresszusi tétlensége miatt lecsökkent készletekre” hivatkozott. Avgyijivka feladása volt a legsúlyosabb vesztesége Ukrajnának azóta, hogy csapatai 2023 májusában kivonultak Bahmutból. Sir Richard Barrons tábornok, az Egyesült Királyság Egyesített Haderőinek korábbi parancsnoka nemrég arról beszélt, hogy Ukrajna az idén vereséget szenvedhet, hacsak nem kapja meg a védekezéshez szükséges fegyvereket és lőszert. A tábornok úgy vélte, hogy

már a vereség lehetősége is súlyosan demoralizáló lehet az ukránok számára.

Mint mondta: „Oroszország – kihasználva hatalmas tüzérségi fölényét – egymás után töri át a frontvonal különböző szakaszait. Ukrajna pedig úgy érezheti, hogy nem tud nyerni. Ha ez tudatosul az emberekben, akkor a továbbiakban miért akarnának harcolni és meghalni?”

Forrás

Hirmagazin.eu